Világháborús bombát kell hatástalanítani, ezért lezárják a Rákospalota-Újpest vasútállomást

Megkezdődött a kiürítés Rákospalota-Újpest vasútállomásnál a világháborús bomba hatástalanítása miatt - közölte a fővárosi kormányhivatal szombat délelőtt a honlapján.

A 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra szerdán, a vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 13 óráig elvégzik. 

Tűzszerész a vágányfelújítási munkálatok közben előkerült második világháborús robbanótest mellett a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2019. július 13-ánFotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A műveleti területen részleges területzár lépett érvénybe, így a területre bemenni már nem lehet, azt csak elhagyni lehet. 

  • A MÁV Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalán jelenleg még közlekednek a vonatok, azonban Rákospalota-Újpest állomáson megállás nélkül áthaladnak. 
  • A hatástalanítás megkezdésétől kezdve szünetel majd a vasúti közlekedés, és pótlóbuszok szállítják az utasokat. 
  • A művelet idején a 12-es és a 14-es villamos Újpest-központ és Káposztásmegyer, illetve Rákospalota közötti szakaszán nem járnak majd, az 96-os és a 121-es jelzésű busz a lezárt területet elkerüli..

A környéket 200 méter sugarú körben lezárták. A rendőrség jelenleg ellenőrzi, hogy mindenki elhagyta-e otthonát. A kiürítés a IV. és a XV. kerületben összesen 700 embert érint. A bombát hatástalanítás után a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később semmisítik meg. (MTI)

Update 12.32

A bomba hatástalanítása után megindulhatott a vonatforgalom és az érintett villamosok, buszok is a megszokott rendben közlekednek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.