A CSU vezetője szerint abszurd az Ursula von der Leyen körüli vita a német nagykoalíción belül

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Ursula von der Leyen személye körül a Németországot kormányzó nagykoalíción belül kialakult vita abszurd, a szociáldemokraták pedig lehetetlenül viselkednek – mondta Markus Söder, a koalícióban részt vevő, bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a ZDF német közszolgálati csatornának adott interjúban.

Markus SöderFotó: Christof Srache/AFP

A ZDF úgynevezett nyári interjúsorozatának Söderrel készült beszélgetése vasárnap este kerül adásba, de a csatorna már délután közzétett belőle részleteket.

„Németországnak most először adódik lehetősége, hogy elfoglalja ezt a pozíciót”

– utalt az Európai Bizottság elnöki posztjára Söder, aki szerint nagy fájdalmat okozott a CSU-nak, hogy Manfed Webernek le kellett mondania arról, hogy ő lehessen a brüsszeli testület vezetője, mert a párt őt tartotta a legérdemesebbnek a posztra, és rá is szolgált, hogy ő legyen a bizottság elnöke.

Söder szerint felfoghatatlan von der Leyen elutasítása a szociáldemokraták részéről, és nem csak arról van szó, hogy nem hajlandóak a konzervatív, német jelöltre szavazni, hanem Söder szerint lehetetlen az a stílus, amit megengednek maguknak. A német szociáldemokraták vezetője egy több pontból álló írást köröztetett az Európai Parlament balközép frakciójában, amiben azt próbálják alátámasztani, hogy Ursula von der Leyen miért alkalmatlan és nem megfelelő jelölt. Ez még a párton belül is némi visszatetszést váltott ki.

„Az nem lehet, hogy az SPD abban a stílusban kampányol, hogy röpiratokkal áskálódik valaki ellen. Ez lehetetlen stílus. Az SPD olyan számomra, mint a a sofőr, aki minden lehajtó mellett elszáguld az autópályán, és újra meg újra belerohan a falba”

– mondta a bajor pártvezér, aki ennek ellenére bízik abban, hogy kedden megválasztják a bizottság elnökévé von der Leyent, és az SPD „észhez tér”. A bajor kormányfő szerint ugyanis itt nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem Európáról. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.