A CSU vezetője szerint abszurd az Ursula von der Leyen körüli vita a német nagykoalíción belül

Az Ursula von der Leyen személye körül a Németországot kormányzó nagykoalíción belül kialakult vita abszurd, a szociáldemokraták pedig lehetetlenül viselkednek – mondta Markus Söder, a koalícióban részt vevő, bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a ZDF német közszolgálati csatornának adott interjúban.

Markus SöderFotó: Christof Srache/AFP

A ZDF úgynevezett nyári interjúsorozatának Söderrel készült beszélgetése vasárnap este kerül adásba, de a csatorna már délután közzétett belőle részleteket.

„Németországnak most először adódik lehetősége, hogy elfoglalja ezt a pozíciót”

– utalt az Európai Bizottság elnöki posztjára Söder, aki szerint nagy fájdalmat okozott a CSU-nak, hogy Manfed Webernek le kellett mondania arról, hogy ő lehessen a brüsszeli testület vezetője, mert a párt őt tartotta a legérdemesebbnek a posztra, és rá is szolgált, hogy ő legyen a bizottság elnöke.

Söder szerint felfoghatatlan von der Leyen elutasítása a szociáldemokraták részéről, és nem csak arról van szó, hogy nem hajlandóak a konzervatív, német jelöltre szavazni, hanem Söder szerint lehetetlen az a stílus, amit megengednek maguknak. A német szociáldemokraták vezetője egy több pontból álló írást köröztetett az Európai Parlament balközép frakciójában, amiben azt próbálják alátámasztani, hogy Ursula von der Leyen miért alkalmatlan és nem megfelelő jelölt. Ez még a párton belül is némi visszatetszést váltott ki.

„Az nem lehet, hogy az SPD abban a stílusban kampányol, hogy röpiratokkal áskálódik valaki ellen. Ez lehetetlen stílus. Az SPD olyan számomra, mint a a sofőr, aki minden lehajtó mellett elszáguld az autópályán, és újra meg újra belerohan a falba”

– mondta a bajor pártvezér, aki ennek ellenére bízik abban, hogy kedden megválasztják a bizottság elnökévé von der Leyent, és az SPD „észhez tér”. A bajor kormányfő szerint ugyanis itt nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem Európáról. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.