A CSU vezetője szerint abszurd az Ursula von der Leyen körüli vita a német nagykoalíción belül

külföld
2019 július 14., 14:21
comments 106

Az Ursula von der Leyen személye körül a Németországot kormányzó nagykoalíción belül kialakult vita abszurd, a szociáldemokraták pedig lehetetlenül viselkednek – mondta Markus Söder, a koalícióban részt vevő, bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a ZDF német közszolgálati csatornának adott interjúban.

photo_camera Markus Söder Fotó: Christof Srache/AFP

A ZDF úgynevezett nyári interjúsorozatának Söderrel készült beszélgetése vasárnap este kerül adásba, de a csatorna már délután közzétett belőle részleteket.

„Németországnak most először adódik lehetősége, hogy elfoglalja ezt a pozíciót”

– utalt az Európai Bizottság elnöki posztjára Söder, aki szerint nagy fájdalmat okozott a CSU-nak, hogy Manfed Webernek le kellett mondania arról, hogy ő lehessen a brüsszeli testület vezetője, mert a párt őt tartotta a legérdemesebbnek a posztra, és rá is szolgált, hogy ő legyen a bizottság elnöke.

Söder szerint felfoghatatlan von der Leyen elutasítása a szociáldemokraták részéről, és nem csak arról van szó, hogy nem hajlandóak a konzervatív, német jelöltre szavazni, hanem Söder szerint lehetetlen az a stílus, amit megengednek maguknak. A német szociáldemokraták vezetője egy több pontból álló írást köröztetett az Európai Parlament balközép frakciójában, amiben azt próbálják alátámasztani, hogy Ursula von der Leyen miért alkalmatlan és nem megfelelő jelölt. Ez még a párton belül is némi visszatetszést váltott ki.

„Az nem lehet, hogy az SPD abban a stílusban kampányol, hogy röpiratokkal áskálódik valaki ellen. Ez lehetetlen stílus. Az SPD olyan számomra, mint a a sofőr, aki minden lehajtó mellett elszáguld az autópályán, és újra meg újra belerohan a falba”

– mondta a bajor pártvezér, aki ennek ellenére bízik abban, hogy kedden megválasztják a bizottság elnökévé von der Leyent, és az SPD „észhez tér”. A bajor kormányfő szerint ugyanis itt nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem Európáról. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt