A kubaiak ezentúl kormányfőt és elnököt is választhatnak a kommunista párt jelöltjeiből

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Miguel Diaz-Canel (balra) és Esteban Lazo, a nemzetgyűlés elnöke az idei május 1-i felvonulás résztvevőinek integet.Fotó: ADALBERTO ROQUE/AFP

Egyhangúlag hagyta jóvá az ország új választási törvényét a kubai parlament. Az új törvény alapján a választók nem csupán a korábbi 605 helyett 474 parlamenti képviselőt, hanem az ország kormányfőjét és elnökét is kiválaszthatják a kommunista párt által előterjesztett jelöltek közül. A kormányfő személyére például valószínűleg Miguel Diaz-Canel államfő fog javaslatot tenni, az elnökségért meg ő maga indul.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.