Egészen hihetetlen, gigászi küzdelemben győzte le Djokovics Federert Wimbledonban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kolosszális, heroikus, ötórás küzdelemben győzte le a világelső Novak Djokovics Roger Federert a wimbledoni Grand Slam-torna vasárnapi döntőjében. A végeredmény: 

7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12. Ennél kiélezettebb meccset megrendezni sem lehetett volna. A torna szervezői az idei kiírás előtt döntöttek arról, hogy ötödik szett esetén minden meccsen 12-12-ig engedik a játékot, azt követően rövidítés következik. Épp a döntőben került sor az első ilyen találkozóra: ötödik szett 12-12-nél tie break döntött a bajnoki címről, amit végül a szerb Novak Djokovics nyert el. 

Djokovics mindhárom játszmáját rövidítésben nyerte meg, és két meccslabdát hárítva lett ötszörös wimbledoni bajnok. Ez a szerb 16. Grand Slam-trófeája. 

A meccs előtt nehéz lett volna megmondani ki az esélyes. Federer 37 évesen minden idők legidősebb Grand Slam-győztese lehetett volna, de minden oka megvolt, hogy bízzon a sikerben azok után, hogy pénteken négy szettben, meggyőző játékkal legyőzte legnagyobb riválisát, Rafael Nadalt. 

Az első szettben végig fej-fej mellett játszottak, brékpontig se jutott egyik játékos sem. A rövidítésben Federer 5-3-ra is vezetett, de Djokovics jobban koncentrált, és 7-5-re megfordítva behúzta az első játszmát. 

A második meglepően simán alakult: Federer egyből elvette a szerb adogatását, amire hamar rá is tudott duplázni. Az első szettben végig stabil Djokovics ezután inkább elengedte a játszmát, amit a svájci végül alig 25 perc alatt, 6-1-re nyert meg. 

Roger Federer adogat a 2019-es wimbledoni döntőbenFotó: Atsushi Taketazu/The Yomiuri Shimbun

Viszont a szerb nehezen zökkent vissza a játékba, és a harmadik szettben megint végig a svájci irányított, több bréklabdája, 5-4-nél játszmalabdája is volt, miközben Djokovics brékpontig sem tudott eljutni fogadóként. 

Mégis: a rövidítésben megint a szerb volt fejben erősebb. 5-1-re elhúzott, innen Federer még 5-3-re visszajött, de Djokovics egy minibréket megtartva megnyerte a szettet. Három szett után Djokovics 2-1-re vezetett játszmákat tekintve úgy, hogy még csak lehetőséget sem tudott kiharcolni egy brékhez. 

A negyedik szett a második forgatókönyvéhez hasonlóan zajlott; de már egyre többet hibáztak a játékosok. Federer korán elvette ellenfele adogatását, és a szerb a második szervajátékát is elbukta. Innen egyet még visszanyert, így végül a svájci 6-4-re nyerte meg a szettet. 

Az ötödik szettben 3-2-es vezetésnél jött az első brék Djokovics részéről, de Federer azonnal vissza tudta venni a szervát, és innentől egészen a játszma végéig egymás mellett haladtak a játszmában. Mindkét játékos veszített adogatójátéka erejéből, és ahogy nőtt a tét, egyre szorosabbak lettek a szervagémek, sokkal kiélezettebbek, mint az első három, vagy akár a negyedik szettben. 

Djokovics és Federer a 2019-es wimbledoni finálébanFotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Egészen hihetetlenül alakult a döntő szett vége. 7-7-nél Djokovics adogatott, 30-0-re vezetett, de sorozatban elbukott négy ponttal brékhátrányba került. 8-7-nél Federer a bajnokságért adogathatott, 40-15-re vezetett, de a szerb két meccspontról hozta vissza a svájci szervajátékát, és hihetetlen módon 8-8-ra kiegyenlített. 

11-11-nél, Djokovics adogatásánál 40-0-ről egyenlőre jött vissza Federer, és három brékpontja is volt, de a szerb egyszerűen mindig visszajött, mindent hárított, és el tudta vinni a meccset a harmadik rövidítésig. 

Abban pedig Djokovics végig jobb volt. Már 1-1-nél sikerült szereznie egy minibréket, végül 4-2-vel cseréltek utoljára térfelet. Djokovics végül 6-3-al jutott meccslabdákhoz, amiből az elsőt meg is csinálta, miután Federer eltört egy ütést. 

Federer gratulál Djokovicsnak a 2019-es wimbledoni döntő utánFotó: Ray Tang/Anadolu Agency

Egészen különleges korszakát éli a modern tenisz. A valaha volt három legeredményesebb játékos jelenleg is aktív. A 32 éves Djokovics 16-szoros Grand Slam-győztes a mostani diadalával. Wimbledoni trófeák tekintetében beérte Björn Borgot. A 37 éves Roger Federer 20 Grand Slam-trófeával büszkélkedhet, a 33 éves spanyol Rafael Nadalnak 18 Grand Slam-elsősége van. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.