Az idei nyár megmutatta Indiában, hogy milyen közeli a klímakatasztrófa

környezetvédelem
2019 július 15., 18:01
Az aprócska tócsát egy kiszáradt víztározó alján tudták kiásni. A felvétel idén jánius 20-án, vagyis már a monszunidőszakban készült Chennaiban, ahol idén kifogyott a csapból a víz.
photo_camera Az aprócska tócsát egy kiszáradt víztározó alján tudták kiásni. A felvétel idén jánius 20-án, vagyis már a monszunidőszakban készült Csennaiban, ahol idén kifogyott a csapból a víz. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

780 ezer ember hal meg évente megfelelő vízellátás és csatornázás hiányában, írja 2019 márciusában megjelent Vízfejlesztési Világjelentésében az ENSZ vízügyi szervezete, a UN Water. A vízhiány globális jelenség, de olyasfajta, amit csak helyben éreznek igazán. Például az indiai Csennaiban (Madras), ahol tavaly szokatlanul korán, már decemberben véget ért a monszunszezon, amely a szokásos vízmennyiség felét hozta csak. Mivel Csennai javarészt a monszunra kell hagyatkozzon vízellátásában, ez hamar katasztrofális helyzetet idézett elő, pláne azután, hogy a monszun elvonultával 200 napon át egy csepp eső se esett a környéken.

A várost elárasztották a színes műanyag kannák, amikkel a lajtoskocsikból és a kutakról vitték maguknak a vizet a lakosok.
photo_camera A várost elárasztották a színes műanyag kannák, amikkel a lajtoskocsikból és a kutakról vitték maguknak a vizet a lakosok. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

Így amikor a május 42 fokos hőséggel köszöntött be, a város négy nagy víztározója hamar szikkadt, cserepes felszínű sivataggá változott. A nyolcmilliós városban nem folyik víz a csapokból, az emberek lajtos kocsikból, fúrt kutakból kénytelenek gondoskodni magukról.

Áprilisra már csak ez a kis tócsa maradt a Madipakkam tóból Csennaiban.
photo_camera Áprilisra már csak ez a kis tócsa maradt a Madipakkam tóból Csennaiban. Fotó: L R Shankar/The Times of India

Meera Subramainian, a témával foglalkozó indiai író a New York Timesban megjelent vendégcikkében azt írja, hogy az idei monszunszezon se hozott áttörést. "Június 20-án a késve kezdődő esős évszak csalódáskeltően könnyed záporral érkezett" - írja.

Beszámolója szerint idén Csennai mellett még 21 indiai várost fenyegetett, hogy elfogy a víz a csapokból. Ez erős figyelmeztetés rá, hogyan alakul át a szemünk láttára a klímaváltozás klímavészhelyzetté, írja, aminek a megoldásához a stratégia újragondolására van szükség. Csennai gondjait ugyanis nagyban a város terjeszkedése okozza. Mint írja, a környéken egykor volt hatezer vízfelület mintegy fele tűnt el az elmúlt évtizedekben, mert egyszerűen feltöltötték, beépítették ezeket a természetes vízgyűjtőket, melyek egykor tárolták a monszunokkal lezúduló csapadékot.

Ez a sivatag is víztározó volna. A háttérben Csennai.
photo_camera Ez a sivatag is víztározó volna. A háttérben Csennai. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

A megoldás szerinte így nem a gigatározók építése volna - Modi miniszterelnök ambiciózus ígérete szerint 2024-re minden indiai háztartásban lesz vezetékes víz -, hanem természetközelibb, lokálisabb megoldások kellenek. Két példát is hoz ezekre: az északi Radzsasztán állam egyik hegyi körzetében, Alvarban a helyiek szorgos munkával aprócska földgátak sorozatát építették fel a völgyben, hogy lassítsák a monszunokból lezúduló víz elfolyását. Ezekkel a helyben, kevés forrásból, bár nagy munkaigénnyel végrehajtott fejlesztésekkel sikerült visszatölteniük a talajvizet, így évek óta kiszáradt kutak is újra használhatóvá váltak. A nyugatindiai Maharastrában pedig fatelepítési programot indítottak, aminek szintén a lezúduló csapadék helyben megkötése a célja és értelme. "A föld termékenysége is javult, a mezőgazdaság jövedelmezősége tízszeresére nőtt, és a helyiek négy éven belül megszabadulhattak azoktól a tartályoktól, melyekben évekig tartalékolták a száraz időszakra az esős évszakban begyűjtött csapadékot" - írja.

Több méternyi víznek kéne hullámoznia ott, ahol most tehenek isznak egy tócsából.
photo_camera Több méternyi víznek kéne hullámoznia ott, ahol most tehenek isznak egy tócsából. Fotó: L R Shankar/The Times of India

A nagyipari alternatíva Subramanian szerint valójában nem alternatíva. Csennaiban ugyan már a harmadik olyan üzemet építik, amely tengervízből állít elő ivóvizet, de a tengervíz sótalanítása rendkívül energiaigényes folyamat, amit az amúgy is energiaszűkében szenvedő India aligha engedhet meg magának.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.