Elfogtak egy levelet, szorul a hurok a PSG katari elnöke körül

sport
2019 július 15., 08:12
comments 24

Egyre forróbb helyzetbe kerül Nasszer al-Kelajfi, a Paris Saint Germain elnöke, illetve a focicsapatot birtokló katari befektetési alap. A francia együttes megszerzése óta beszéltek arról, hogy a katariak mindenféle legális pénzügyi trükkök bevetésével óriási állami összegeket folyatnak át a PSG-n, de az utóbbi időben egyre több konkrét bizonyíték is akadt erre.

A Guardian most azt állítja, megszerzett egy arab nyelven írt levelet, amiben a klubelnök még 2011-ben, az argentin középpályás, Javier Pastore megszerzése közben fordult a későbbi katari emir kabinetfőnökéhez, azért, hogy Katar fizessen ki kétmillió eurót Pastore ügynökének. Ugyanebben a levélben az elnök 200 ezer eurós közvetítési díjat kért egy Oryx QSI nevű cégnek, ami a testvéréé.

A FIFA előírásai szerint azonban a veveő klub elnökeként nem fizethetett volna semmilyen ügynöknek, azokat ugyanis az előírások szerint csakis a saját ügyfeleik, azaz a játékosok fizethetik. Azt mind a francia labdarúgószövetség, mind az ország profi ligája megerősítette a Guardiannek, hogy ha megtörtént a kifizetés, az biztosan szabálytalan volt.

Ha bebizonyosodik, hogy a brit lap által emlegetett levél valódi, az azért is igen kellemetlen a klubelnöknek, mert az derülhet ki belőle, hogy egy vizsgálat során hazudott a bírónak. Egy vizsgálóbíró kérdésére korábban ugyanis azt vallotta, hogy az Oryx ügyeiben nem volt aláírási joga és nem intézkedhetett semmilyen kifizetésről. A levelet ehhez képest a cég levélpapírjára írta.

A levélben al-Kelajfi arra hivatkozik a kabinetfőnöknek, hogy a két kifizetést az akkori koronaherceg, a 2013. óta emírként uralkodó Tamim bin Hamad Al Thani élőszóban már jóváhagyta.

A PSG elnöke ellen Franciaországban a 2017-es és 2019-es atlétikai vébé pályázata miatt is nyomozás folyik korrupció gyanújával. Abban az ügyben az Oryxot használták egy 3,5 millió eurós összeg kifizetésére, ami a nyomozó hatóság szerint kenőpénz volt.

Maga Pastore átigazolása a létező összess sebből vérzett. A játékos argentin ügynöke, Marcelo Simonian ugyanis az ügyben egyszerre képviselte a Palermót, a játékost és volt a tulajdonosa Pastore játékjoga 50 százalékának. A francia szabályok szerint vbiszont nem képviuselhetett volna egyszerre több felet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.