Hazaárulásért őrizetbe vettek egy orosz tudóst

2019 július 15., hétfő 11:53
150

Őrizetbe vettek Oroszországban hétfőn egy tudóst, aki pár hónapja arra figyelmeztetett, hogy a szovjet időből származó, nukleáris meghajtású műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajózásra.

A Vosztok-1 fellövése 1961. április 12-én. Jurij Gagarin útja az űrverseny élésre ugrasztotta a Szovjetuniót. Fotó: AFP/RIA Novosti

Egy moszkvai bíróság házi őrizetbe helyezte Szergej Mescserjakovot a szeptember 3-i tárgyalásáig. A hazaárulás 20 év börtönnel sújtandó bűncselekmény Oroszországban.

Mescserjakov a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel kapcsolatban álló Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) alkalmazottja volt.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy korábban már a tudós két munkatársát is őrizetbe vették: Viktor Kudrjavcevet és Roman Kovaljovot, aki elöljáró volt abban a szervezeti egységben, ahol Mescserjakov dolgozott. Kudrjavcevet 2018 júliusában fogták el azzal a váddal, hogy bizalmas információkat osztott meg a belga Karman Hidrodinamikai Intézettel, amivel az orosz kutatóintézet egyébként együttműködést folytat egy államközi megállapodás értelmében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt