Nemcsak mentális, hanem testi okai is vannak az anorexiának egy új kutatás szerint

Egészségügy
2019 július 15., 18:49
comments 138

Egy hatalmas nemzetközi kutatásban 17 országból 16 992 anorexiás és 55 525 egészséges ember DNS-ét vizsgálták a kutatók, és arra jutottak, hogy az anorexiások DNS-ében az anyagcserét irányító részekben is találtak elváltozásokat. Ez jelentős felfedezés, az anorexiát ugyanis eddig alapvetően mentális betegségnek tartották, a kutatást lefolytató tudósok szerint viszont mostantól egyszerre mentális és anyagcserebetegségként is kellene kezelni.

Az anorexiások általában testképzavarban szenvednek, sokszor akkor is kövérnek tartják magukat, amikor erre semmilyen alap nincsen, ezért hosszan is hajlandóak éheztetni magukat és edzeni. A mostani eredmények szerint azonban nemcsak az agyban jelentkezik elváltozás a betegség miatt.

A kutatás szerint ugyanis az anorexiások anyagcseréje, azon belül elsősorban a vércukorszint és a testzsír szabályozói úgy alakulnak át, hogy a betegek fizikailag is jobban képesek lesznek éheztetni magukat, mint az egészségesek.

Közben viszont jelen vannak az OCD-sekre, a skizofrénekre és más mentális betegségekben szenvedőkre jellemző elváltozások is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.