Visszavonták a világörökségi pályázat miniszteri biztosának megbízását

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A Hivatali Értesítőben jelent meg, hogy visszavonták Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását – írja a HVG. A régészprofesszor 2020. november 4-ig volt kinevezve a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozására és az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletére, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 12-én közölt, már július 5-től érvényes utasításával visszavonta a megbízást.

Visy Zsolt (balra) a Római Birodalom határvédelmével foglalkozó Corpus Limitis Imperii Romani (CLIR) kutatóközpont átadásán Pécsen 2019. június 11-én. A CLIR a téma szisztematikus tudományos feldolgozását tűzte ki célul.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A kormány nemrég kivette a Hajógyári-szigetet a javasolt helyszínek közül, így nem kapta meg a Világörökség Bizottságtól a jelölést a magyar–német–osztrák–szlovák pályázat, a Római Birodalom egykori határvidékének a dunai szakasza nem lehet a világörökség része. A miniszteri biztos ezért személyesen kért bocsánatot a másik három ország szakembereitől, akik 18 évig hiába dolgoztak az ügyön. (HVG)