A thaiföldi miniszterelnök bejelentette a katonai junta végét

Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök kedden, nem sokkal az új kormány minisztereinek beiktatása előtt bejelentette a katonai junta 5 éve tartó hatalmának megszüntetését.

„Thaiföld mostantól demokratikusan kormányzott alkotmányos királyság, ahol a kormány a választott parlamentnek tartozik felelősséggel” – mondta Csan-Ocsa a thaiföldi állami televízióban.

Az új kormány 20 miniszterből áll, továbbá 5 miniszterelnök-helyettesből és 13 miniszterhelyettesből, akik közül néhány tagja volt a feloszlatott a katonai juntának, hivatalos nevén: Nemzeti Tanács a Békéért és a Rendért (NCPO).

A miniszterelnök együttműködésre és a többség akaratának tiszteletben tartására szólította fel a politikai pártokat.

Prajuth Csan-Ocsa tábornokból lett miniszterelnök 2014. május 26-án.Fotó: Porncsaj Kittivongszakul/AFP

Csan-Ocsa kinevezését Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thaiföldi király június 11-én hagyta jóvá, 6 nappal a parlamentben tartott választás után, amin a nyugalmazott tábornok 498 szavazatot kapott a kétkamarás, összesen 750 fős törvényhozás együttes ülésén. Ellenfelére, az Új Jövő Pártja nevű, feltörekvő politikai csoport vezetőjére, Thanathorn Csungrungruangkit milliárdos üzletemberre 245-en szavaztak.

Thaiföldön március 24-én tartottak parlamenti választásokat, de az ország törvényeinek értelmében a miniszterelnök személyéről a törvényhozás dönt, beleértve a szenátus 250 tagját, akiket a hadsereg jelölt ki. A választójogi törvény szenátussal kapcsolatos módosítása a katonai junta uralma idején lépett hatályba, és elemzők szerint egyértelműen a hadseregnek kedvez, így sokan már az eredmény kihirdetése előtt is biztosra vették Csan-Ocsa győzelmét.

A 65 éves Prajuth Csan-Ocsa 2014 májusában került a délkelet-ázsiai ország élére, miután a februárban lezajlott választások eredményét a thai alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a katonaság pedig ezután a zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére magához ragadta a hatalmat. Csan-Ocsa a junta élén ekkor vette át a miniszterelnöki tisztséget. A hadsereg azt ígérte, hogy egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak, de ezeket többször elhalasztották arra hivatkozva, hogy több idő kell a reformok végrehajtására, illetve az előző király 2016-os halála után a zökkenőmentes utódlás lebonyolításához. Csan-Ocsa több dalt is jegyez, tavaly a hatalomban maradásról énekelt(MTI)