Az orosz állami vasút felügyelőbizottságában folytatja a volt osztrák kancellár

2019 július 16., kedd 17:46
Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

Christian Kern egykori osztrák kancellárt beválasztották az orosz állami vasúttársaság (RZSD) felügyelőbizottságába.

Az 53 éves szociáldemokrata politikust és menedzsert, aki korábban az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vezetője is volt, Oroszországban a német hírügynökség szerint főként azért becsülik, mert ellenzi a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankciókat.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) volt elnöke 2016 májusa és 2017 decembere között töltötte be a kancellári tisztséget.

Kern még kancellári tisztségben - a 2017-es Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon - bírálata az Oroszország ellen elrendelt európai uniós szankciókat. Hivatali ideje alatt alapozták meg az úgynevezett szocsi párbeszédet is. A tudományok, művészetek és képzés fejlesztését szolgáló orosz-osztrák bilaterális civiltársadalmi fórum hivatalosan 2019 májusában kezdte meg működését.

Kern nem az egyetlen osztrák politikus, aki igyekszik fenntartani a jó kapcsolatotokat Oroszországgal: Wolfgang Schüssel volt kancellár nemrég a Lukoil orosz olajvállalat felügyelő bizottságának tagja lett. Az osztrák néppárti politikus 2000 februárja és 2007 januárja között töltötte be a kancellári tisztséget. (MTI)