Elkezdődött a szavazás Strasbourgban Ursula von der Leyenről

eu
2019 július 16., 16:35
comments 103
photo_camera Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megkezdődött a szavazás az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus megválasztásáról, írja az MTI. Közvetlenül a szavazás előtt kiszivárgott hírek szerint az EP szociáldemokrata és liberális frakciói is egységesen támogatni fogják a jelölt megválasztását.

Sajtóértesülések szerint az uniós parlament második és harmadik legnagyobb létszámú frakciójának támogatása biztosítja von der Leyen megválasztását.

Az EP eljárási szabályai szerint a képviselők titkosan, urnás szavazással döntenek a jelölt személyéről. A szavazás során a bizottsági elnökjelölt nincs jelen, azonban az eredmény este fél nyolc után várható bejelentésekor von der Leyen is a teremben lesz. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője Strasbourgban az EP keddi plenáris ülésén, a Von der Leyennel folytatott EP-vitában közölte, az Európai Parlament néppárti (EPP) képviselőcsoportja támogatja Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökké választását.

Iratxe García Pérez, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője a vitában azt mondta, a szocialisták később döntenek Ursula von der Leyen támogatásáról. Dacian Ciolos, a Renew Europe nevű, centrista-liberális frakció vezetője elmondta, a liberális képviselőcsoport kész a jelölt támogatására.

Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke kijelentette, hogy képviselőcsoportja nem engedi át az Európai Unió vezetését Ursula von der Leyennek egy olyan időszakban, amikor „ég a közös ház, az éghajlat egyre rosszabb állapotban van, egyre mélyebbek a társadalmi különbségek, és az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság helyzete is romlik”. Azonban ha a parlament megválasztja Von der Leyent, a zöldek támogatni fogják munkájában a bizottság elnökét.

Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke bejelentette, hogy képviselőcsoportja - amely euroszkeptikus pártokból áll - a jelölt ellen szavaz, mivel alkalmatlannak látja a pozícióra, és Európáról alkotott elképzeléseit nem találja meggyőzőnek.

Martin Schirdewan, a radikális baloldali frakció (GUE-NGL) elnöke a vitában kijelentette, hogy képviselőcsoportja nem támogatja Ursula von der Leyen jelölését.
Az EU-tagországok vezetőiből álló Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania, erről az EP plénuma kedd délutáni ülésén tart szavazást.

Délelőt az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Ursula von der Leyen három nyelven tartott kortesbeszédét, amiben a szocialistáknak és a zöldeknek is tett ajánlatot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.