Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy előbb volt európai, mint német

POLITIKA
2019 július 16., 08:43
comments 413

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Ursula von der Leyen a szerdai szavazás előtt délelőtt három nyelven tartotta meg kortesbeszédét, amiben a szocialistáknak és a zöldeknek is tett ajánlatot. Először franciául kezdett, és rögtön megemlítette, hogy végre egy nő állhat az Európai Bizottság élén. Majd azt mondta, egész életében anyaként, orvosként és politikusként is kitartott az európai meggyőződése mellett.

Majd angolul folytatta, és Donald Trumpnak üzenve elítélte a protekcionizmust, és azt mondta, hogy szabályok alapján működő kereskedelemre van szükségünk. Kitért a klímavédelemre is, újra elmondta, hogy 2050-ig Európának klímasemlegesnek kell lennie, amihez bátor lépéseket kell megtenni, ezért 2030-ig felére csökkentené a kontinens szén-dioxid-kibocsátását. Bizottsági elnökként az első 100 napban pedig egy Zöld New Dealt fog ajánlani Európának.

photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Kiemelte azt is, hogy a gazdaságilag gyengébben teljesítő régiókat erősíteni kell, mert a gazdaságnak az embereket kell erősítenie, ezért jóval szociálisabbnak kell lennie. Ezért 

bevezetné az európai minimálbért és erősebben támogatná a munkanélkülieket. 

Az Európai Bizottságot úgy állítaná össze, hogy ugyanannyi nő legyen benne, mint férfi.

Von der Leyen szóba hozta a migrációt is, kiemelte, hogy az elmúlt években 17 ezer ember fulladt meg a Földközi-tengeren, ezért szerinte küzdeni kell a csempészek és az emberkereskedők ellen. Ezért egy 10 ezer fős Frontex-egységet állítana fel. Ugyanakkor egy migrációs reformot is szükségesnek tartana, mert „egy újfajta tehermegosztásra van szükségünk”.

A Brexittel kapcsolatban megjegyezte, hogy hajlandó tovább halasztani a kilépést, ha annak jó oka van. Mindenesetre a briteknek azt ígérte, hogy az Egyesült Királyság az EU szövetségese, partnere és barátja marad.

Végül a beszéde utolsó részében németre váltott, egyben ez volt a felszólalás legszemélyesebb része is. Felidézte, hogy az apja, aki csak 15 éves volt, amikor véget ért a II. világháború, sokszor beszélt neki arról, mekkora jelentősége van, hogy Németországot, ami halált és pusztítást hozott a kontinensre, újra felvették az európai népek közösségébe. Amikor szóba került, hogy Brüsszelben született, von der Leyen kijelentette: „

Már európai voltam, mielőtt megtudtam volna, hogy német és alsó-szászországi vagyok”. 

Majd hozzátette, hogy aki meg akarja osztani Európát, az egy kíméletlen ellenfélre talál a személyében.

Végül az apját idézve azt mondta: „Európa olyan, mint egy hosszú házasság. A szerelem talán nem lesz nagyobb, mint az első napokban, de mélyebb lesz.” Szerinte Európa a legértékesebb, amink van. Végül németül, franciául és angolul is felkiáltott, hogy éljen Európa

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Erről a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen döntenek kedd délután 6 körül. (Spiegel/Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.