Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy előbb volt európai, mint német

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Ursula von der Leyen a szerdai szavazás előtt délelőtt három nyelven tartotta meg kortesbeszédét, amiben a szocialistáknak és a zöldeknek is tett ajánlatot. Először franciául kezdett, és rögtön megemlítette, hogy végre egy nő állhat az Európai Bizottság élén. Majd azt mondta, egész életében anyaként, orvosként és politikusként is kitartott az európai meggyőződése mellett.

Majd angolul folytatta, és Donald Trumpnak üzenve elítélte a protekcionizmust, és azt mondta, hogy szabályok alapján működő kereskedelemre van szükségünk. Kitért a klímavédelemre is, újra elmondta, hogy 2050-ig Európának klímasemlegesnek kell lennie, amihez bátor lépéseket kell megtenni, ezért 2030-ig felére csökkentené a kontinens szén-dioxid-kibocsátását. Bizottsági elnökként az első 100 napban pedig egy Zöld New Dealt fog ajánlani Európának.

Ursula von der LeyenFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Kiemelte azt is, hogy a gazdaságilag gyengébben teljesítő régiókat erősíteni kell, mert a gazdaságnak az embereket kell erősítenie, ezért jóval szociálisabbnak kell lennie. Ezért 

bevezetné az európai minimálbért és erősebben támogatná a munkanélkülieket. 

Az Európai Bizottságot úgy állítaná össze, hogy ugyanannyi nő legyen benne, mint férfi.

Von der Leyen szóba hozta a migrációt is, kiemelte, hogy az elmúlt években 17 ezer ember fulladt meg a Földközi-tengeren, ezért szerinte küzdeni kell a csempészek és az emberkereskedők ellen. Ezért egy 10 ezer fős Frontex-egységet állítana fel. Ugyanakkor egy migrációs reformot is szükségesnek tartana, mert „egy újfajta tehermegosztásra van szükségünk”.

A Brexittel kapcsolatban megjegyezte, hogy hajlandó tovább halasztani a kilépést, ha annak jó oka van. Mindenesetre a briteknek azt ígérte, hogy az Egyesült Királyság az EU szövetségese, partnere és barátja marad.

Végül a beszéde utolsó részében németre váltott, egyben ez volt a felszólalás legszemélyesebb része is. Felidézte, hogy az apja, aki csak 15 éves volt, amikor véget ért a II. világháború, sokszor beszélt neki arról, mekkora jelentősége van, hogy Németországot, ami halált és pusztítást hozott a kontinensre, újra felvették az európai népek közösségébe. Amikor szóba került, hogy Brüsszelben született, von der Leyen kijelentette: „

Már európai voltam, mielőtt megtudtam volna, hogy német és alsó-szászországi vagyok”. 

Majd hozzátette, hogy aki meg akarja osztani Európát, az egy kíméletlen ellenfélre talál a személyében.

Végül az apját idézve azt mondta: „Európa olyan, mint egy hosszú házasság. A szerelem talán nem lesz nagyobb, mint az első napokban, de mélyebb lesz.” Szerinte Európa a legértékesebb, amink van. Végül németül, franciául és angolul is felkiáltott, hogy éljen Európa

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Erről a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen döntenek kedd délután 6 körül. (Spiegel/Süddeutsche Zeitung)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.