Egyre kevesebb orosz tart egy újabb Csernobiltól

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormánytól független Moscow Times arról ír, hogy a Levada közvéleménykutató központ legfrissebb felmérése szerint  az orosz állampolgároknak alig 30 százaléka tart attól, hogy Oroszországban megismétlődhet egy olyan nukleáris katasztrófa, mint ami történt 1986-ban (a mai Ukrajna területén található) Pripjatyban, a csernobili erőműben. 

Jelenleg az oroszok 30 százaléka hiszi, hogy egy hasonló katasztrófa bekövetkezésére reális esély mutatkozik a következő években, miközben még a 2000-es évek elején is 69 százalék tartotta ezt egy reális kockázatnak. Húsz év alatt azoknak a száma, akik szerint nem valószínű, hogy egy ilyen katasztrófa bekövetkezne, 21-ről 64 százalékra kúszott fel, azaz megháromszorozódott. 

A kutatócsoport vezetője Karina Pipija szerint nem meglepő módon arról van szó, hogy lassan letűnik az a generáció, amelyiknek még személyes élményei vannak Csernobillal kapcsolatban. 

A felmérés során 1608 embert kérdeztek meg a kutatók mintegy 50 orosz régióban június 27. és július 4. között. (Moscow Times)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.