Egyre kevesebb orosz tart egy újabb Csernobiltól

2019 július 17., szerda 8:39
63

A kormánytól független Moscow Times arról ír, hogy a Levada közvéleménykutató központ legfrissebb felmérése szerint az orosz állampolgároknak alig 30 százaléka tart attól, hogy Oroszországban megismétlődhet egy olyan nukleáris katasztrófa, mint ami történt 1986-ban (a mai Ukrajna területén található) Pripjatyban, a csernobili erőműben.

Jelenleg az oroszok 30 százaléka hiszi, hogy egy hasonló katasztrófa bekövetkezésére reális esély mutatkozik a következő években, miközben még a 2000-es évek elején is 69 százalék tartotta ezt egy reális kockázatnak. Húsz év alatt azoknak a száma, akik szerint nem valószínű, hogy egy ilyen katasztrófa bekövetkezne, 21-ről 64 százalékra kúszott fel, azaz megháromszorozódott.

A kutatócsoport vezetője Karina Pipija szerint nem meglepő módon arról van szó, hogy lassan letűnik az a generáció, amelyiknek még személyes élményei vannak Csernobillal kapcsolatban.

A felmérés során 1608 embert kérdeztek meg a kutatók mintegy 50 orosz régióban június 27. és július 4. között. (Moscow Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt