Életfogytiglani börtönre ítélték El Chapót, Mexikó legnagyobb drogbáróját

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az amerikai bíróság életfogytiglani börtönre és még plusz 30 fegyházra ítélte  Joaquín El Chapo Guzmán, a volt mexikói drogbárót. Korábban ő volt a Sinaloa kartel vezetője, ami a hatóságok szerint a legtöbb kábítószert szállítja az Egyesült Államokba. 

Joaquín El Chapo GuzmánFotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

A most 62 éves Guzmánt 10  vádpontban találták bűnösnek, köztük drogkereskedelem és pénzmosás miatt ítélték el. A férfi korábban egy alagúton keresztül megszökött egy mexikói börtönből, de 2016-ben újra elfogták, majd 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak. A brooklyni bíróság Guzmán pszichikai, érzelmi és mentális kínzásra panaszkodott, az ellene folytatott eljárást pedig tisztességtelennek nevezte. 

Ahogy a pályafutásáról korábban írtuk: Mexikó 6-7 legnagyobb, egymással vetélkedő kartelje közül kiemelkedett a Sinaloa és annak vezetője, Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, a drogkereskedelem veteránja. Kamaszként kezdett füvet termeszteni és árulni, és bár egy időre börtönbe került, a bizniszt onnan is folytatta; 40 éven keresztül, megszakítás nélkül csempészte földön, vízen és levegőben Amerikába a kokaint, napi 10 millió dollár értékben. 2016-ban Peña Nieto elnök úgy jelentette be az elfogását, mint az ország életének sorsfordító eseményét. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.