Életfogytiglani börtönre ítélték El Chapót, Mexikó legnagyobb drogbáróját

Az amerikai bíróság életfogytiglani börtönre és még plusz 30 fegyházra ítélte  Joaquín El Chapo Guzmán, a volt mexikói drogbárót. Korábban ő volt a Sinaloa kartel vezetője, ami a hatóságok szerint a legtöbb kábítószert szállítja az Egyesült Államokba. 

Joaquín El Chapo GuzmánFotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

A most 62 éves Guzmánt 10  vádpontban találták bűnösnek, köztük drogkereskedelem és pénzmosás miatt ítélték el. A férfi korábban egy alagúton keresztül megszökött egy mexikói börtönből, de 2016-ben újra elfogták, majd 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak. A brooklyni bíróság Guzmán pszichikai, érzelmi és mentális kínzásra panaszkodott, az ellene folytatott eljárást pedig tisztességtelennek nevezte. 

Ahogy a pályafutásáról korábban írtuk: Mexikó 6-7 legnagyobb, egymással vetélkedő kartelje közül kiemelkedett a Sinaloa és annak vezetője, Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, a drogkereskedelem veteránja. Kamaszként kezdett füvet termeszteni és árulni, és bár egy időre börtönbe került, a bizniszt onnan is folytatta; 40 éven keresztül, megszakítás nélkül csempészte földön, vízen és levegőben Amerikába a kokaint, napi 10 millió dollár értékben. 2016-ban Peña Nieto elnök úgy jelentette be az elfogását, mint az ország életének sorsfordító eseményét. (BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.