Életfogytiglani börtönre ítélték El Chapót, Mexikó legnagyobb drogbáróját

2019 július 17., szerda 12:50
83

Az amerikai bíróság életfogytiglani börtönre és még plusz 30 fegyházra ítélte Joaquín El Chapo Guzmán, a volt mexikói drogbárót. Korábban ő volt a Sinaloa kartel vezetője, ami a hatóságok szerint a legtöbb kábítószert szállítja az Egyesült Államokba.

Joaquín El Chapo Guzmán Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

A most 62 éves Guzmánt 10 vádpontban találták bűnösnek, köztük drogkereskedelem és pénzmosás miatt ítélték el. A férfi korábban egy alagúton keresztül megszökött egy mexikói börtönből, de 2016-ben újra elfogták, majd 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak. A brooklyni bíróság Guzmán pszichikai, érzelmi és mentális kínzásra panaszkodott, az ellene folytatott eljárást pedig tisztességtelennek nevezte.

Ahogy a pályafutásáról korábban írtuk: Mexikó 6-7 legnagyobb, egymással vetélkedő kartelje közül kiemelkedett a Sinaloa és annak vezetője, Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, a drogkereskedelem veteránja. Kamaszként kezdett füvet termeszteni és árulni, és bár egy időre börtönbe került, a bizniszt onnan is folytatta; 40 éven keresztül, megszakítás nélkül csempészte földön, vízen és levegőben Amerikába a kokaint, napi 10 millió dollár értékben. 2016-ban Peña Nieto elnök úgy jelentette be az elfogását, mint az ország életének sorsfordító eseményét. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt