Második szakaszba léptette az Európai Bizottság a Lengyelország elleni kötelezettségszegési eljárást

külföld
2019 július 17., 15:13
comments 90

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság szerdán az új bírói fegyelmi kamara miatt áprilisban Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. A Bizottság most indoklással ellátott véleményt küldött az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály ügyében a lengyel kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

Ebben kiemelték, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, illetve nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.

A lengyel kormánynak két hónapja volt reagálni, azonban az Európai Bizottság alapos vizsgálat után mégsem találta kielégítőnek a választ, és ezért fenntartja korábbi aggályait.

A lengyel hatóságoknak most újabb két hónapjuk van, hogy összhangba hozzák az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.A Bizottság emellett intézkedésekről döntött a jogállamiság erősítése érdekében, többek között a hatékonyságot javítaná a problémák korai észlelése, valamint a párbeszéd és a nyomon követés tekintetében.

Létrehoznak egy valamennyi uniós tagállamra kiterjedő jogállamisági felülvizsgálati ciklust, amelynek keretében évente jelentés fog készülni, továbbfejlesztik az igazságügyi eredménytáblát, illetve lépéseket tesznek a jogállamiság európai kultúrájának előmozdítása érdekében.

Az elmúlt öt évben számos különböző támadás érte a jogállamiságot. Az Európai Bizottság keményen küzdött, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel visszaverje ezen támadásokat. Ma úgy döntöttünk, hogy a jogállamiság előmozdítása, védelmezése és érvényesítése érdekében megerősítjük eszköztárunkat” - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Egyébként egy friss Eurobarometer-felmérés szerint az európaiak több mint 80 százaléka fontosnak tartja a független bíróságok által biztosított hatékony bírói jogvédelmet, a törvény előtti egyenlőséget, valamint a korrupciós vizsgálatok és büntetőeljárások megfelelő lefolytatását.

A megkérdezettek hasonló arányban fontosnak tartják, hogy a média és a civil társadalom szabadon működhessen, és ne kelljen megfélemlítéstől tartania, ha kritikus hangot üt meg a kormány tevékenységével kapcsolatban. (Washington Post/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.