A TÜV Süd német minőségbiztosító felelőssége is felmerült a brazil gátszakadásban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A világ egyik legismertebb minőségbiztosító cége, a TÜV Süd felelőssége is felmerült a csaknem háromszáz halálos áldozattal járó brazíliai gátszakadás ügyében. A brazil hatóságoknak bizonyítékuk lehet rá, hogy a cég annak ellenére igazolta a brazil Vale bányaipari vállalat zagytározójának biztonságosságát, hogy közben tudták, hogy az sérülékeny, és akár össze is omolhat.

Tűzoltók kutatnak áldozatok után Brumadinhóban, a Vale bányavállalat zagytározójának összeomlása után. Közel háromszáz halottja volt a balesetnek, sok áldozatnak a mai napig nem találják a maradványait.Fotó: ALEX DE JESUS/Agência Estado

A Vale bányavállalat gigantikus zagytározójának gátja január 25-én másodpercek alatt omlott össze. Az ilyen katasztrófák jelzésére szolgáló szirénák meg se szólaltak, így a gát aljában éppen ebédelő munkásoknak például esélyük se volt elmenekülni.

A BBC összefoglalója szerint a gáttal súlyos gondok lehettek. Ez nem egy hagyományos értelemben vett, gátakkal körülépített tározó, hanem inkább egy meddőhányó volt, ahol a felhalmozott, majd befüvesített szilárd hulladék maga támasztotta meg magát. Viszont ez a fajta bányahulladék hajlamos az elcseppfolyósodásra. A brumadinhói tárolónál pont ilyen elcseppfolyósodást figyeltek meg, amit 2018 júniusában sikertelenül próbáltak kezelni.

A nyomozók birtokába került emailek alapján a TÜV Süd szakértői aggódtak emiatt, és jelezték, hogy nem lehet kiadni az igazolást a gátra. A TÜV 2013-ban vásárolta csak be magát a brazil piacra, nagyon fontos partnerük volt a világ egyik legnagyobb bányavállalatának számító Vale, amitől négymillió eurós megbízást kaptak. Az emailek alapján a TÜV munkatársai attól tartottak, hogy ha nem adják ki az igazolást, bukhatják a megbízást - ahogy két másik, igazolást adni nem hajlandó minőségbiztosító járt korábban.

Végül aztán találtak megoldást. Abban az esetben minősítették biztonságosnak a tározót, ha annak környezetében nem végeznek robbantásokat - ez egy működő bánya környékén irreális elvárás, de arra megoldást jelentett, hogy a TÜV kiadja az igazolást.

A TÜV egyelőre nem hajlandó együttműködni a brazil hatóságokkal, és a BBC megkeresésére se válaszolt.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.