Az Instagram kísérletképp eltünteti a lájkokat, hogy csökkentse a pszichikai nyomást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csütörtökön indul az Instagram nagy kísérlete: a felhasználóikra terhelődő, a lájkvadászat okozta pszichikai nyomás csökkentése érdekében több országban is eltüntetik a nyilvános felületekről a lájkszámlálót. Maguk a felhasználók saját posztjaik alatt azért látni fogják, hogy szeretteik, barátaik és mindenféle ismeretlenek is kedvelik a legújabb hamburgerfotójukat vagy sziklaszelfijüket.

Pszichológiai kutatások szerint a lájk akkora értékmérővé vált az elmúlt években, hogy a felhasználók komoly pszichikai nyomásként élik meg, ha nem kedvelik elegen a képeiket. Ez önbecsülési zavarokat is okozhat.

Az Instagram májusban Kanadában már tesztelte a lájkok eltüntetését, most Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, Olaszországban, Japánban és Brazíliában folytatják a kísérletet.

A cég közleménye szerint azt remélik, hogy a lájkvadászat felszámolásával csökkenhet ez a pszichikai nyomás, felhasználóik pedig a népszerűnek gondolt dolgok helyett végre olyasmiket osztanak majd meg, amiket tényleg szeretnek. Mia Garlick, a Facebook ausztrál-új-zélandi részlegének egyik vezetője arra is kíváncsi, hogy ha már nem kell lájkokat vadászni, akkor az emberek inkább a történeteiket akarnák-e elmesélni képeikkel. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.