Nevada kormányzója szerint a júliusi földrengések is jelzik, nem kéne hozzájuk vinni a nukleáris hulladékot

Steve Sisolak, Nevada állam kormányzója ismét felvette a küzdelmet az USA szövetségi kormányával a Yucca-hegyhez tervezett atomtemető ellen. A Mojave-sivatagban lévő hegynél akarnának eltemetni egy csomó nukleáris hulladékot, amelyek eredetileg atomerőművek üzemanyagának készültek, aztán 1982-ben atomfegyverekbe való anyaggá alakították át őket, mostanra pedig használhatatlanok.

Az USA kormánya 2002-ben jelölte ki a nevadai senkiföldjét atomtemetőnek, de a helyiek ellenállása miatt ez azóta sem valósult meg. Sokat számított, hogy Obama elnöksége idején semmi sem történt, mert akkoriban a demokrata párt frakcióvezetője a szenátusban éppen egy nevadai politikus volt. A Trump-kormány azonban ismét napirendre vette, és el is különítettek több mint százmillió dollárt a munka elkezdésére. 

Július elején azonban három napon is erős földrengés rázta meg a kijelölt temető környékét. Az állam kormányzója erre hivatkozva újabb eljárásokat kezdeményezett, hogy minősítsék alkalmatlannak a területet nukleáris hulladék elhelyezésére. (Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.