Nevada kormányzója szerint a júliusi földrengések is jelzik, nem kéne hozzájuk vinni a nukleáris hulladékot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Steve Sisolak, Nevada állam kormányzója ismét felvette a küzdelmet az USA szövetségi kormányával a Yucca-hegyhez tervezett atomtemető ellen. A Mojave-sivatagban lévő hegynél akarnának eltemetni egy csomó nukleáris hulladékot, amelyek eredetileg atomerőművek üzemanyagának készültek, aztán 1982-ben atomfegyverekbe való anyaggá alakították át őket, mostanra pedig használhatatlanok.

Az USA kormánya 2002-ben jelölte ki a nevadai senkiföldjét atomtemetőnek, de a helyiek ellenállása miatt ez azóta sem valósult meg. Sokat számított, hogy Obama elnöksége idején semmi sem történt, mert akkoriban a demokrata párt frakcióvezetője a szenátusban éppen egy nevadai politikus volt. A Trump-kormány azonban ismét napirendre vette, és el is különítettek több mint százmillió dollárt a munka elkezdésére. 

Július elején azonban három napon is erős földrengés rázta meg a kijelölt temető környékét. Az állam kormányzója erre hivatkozva újabb eljárásokat kezdeményezett, hogy minősítsék alkalmatlannak a területet nukleáris hulladék elhelyezésére. (Independent)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.