Közel a megegyezés az új balos kormányról Spanyolországban, mert a kisebbik párt elnöke átengedte a helyet a kedvesének

külföld
2019 július 21., 12:40
comments 80

Szokás szerint nincs stabil kormánya Spanyolországnak, de egy mostani megállapodás nyomán lehet, hogy már szerdán megalakul egy olyan kabinet, ami tartósan képes lehet parlamenti többségre támaszkodni. Hosszú évek óta nem volt ilyen helyzet Spanyolországban.

A legutóbbi, idén tavasszal rendezett választást ugyan megnyerték a szocialisták, azonban kisebbségben kormányoznak, mert azóta sem sikerült koalíciós megállapodást kötniük. Régóta tárgyalt Pedro Sanchez szocialista pártelnök - miniszterelnök a Podemos nevű radikális baloldali párttal, ami a görög Szirizával párhuzamosan a semmiből lett komoly erővé a 2008-as válság után, de eddig nem tudtak megegyezni.

A fő probléma az volt, hogy Sanchez nem akart miniszteri posztot adni a Podemos elnökének, Pablo Iglesiasnak, mert utóbbi támogatja, hogy a katalánok szavazhassanak a függetlenségükről, illetve politikai foglyoknak nevezte a börtönben lévő katalán vezetőket. Sanchez szerint viszont a katalán függetlenségi törekvések alkotmányellenesek.

A kompromisszum az lett, hogy a Podemos több politikusa is miniszter lehet, többek között Irene Montero, aki a párt alelnöke, parlamenti képviselő, és Iglesias élettársa. Tavaly születtek az ikreik, és márciusban jelentették be, hogy újabb babát várnak.

Irene Monteo és Pablo Iglesias
photo_camera Irene Monteo és Pablo Iglesias Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

Szerdán tartják a szavazást a parlamentben az új kormány megalakulásáról. A többséghez még szükség lesz kisebb baszk pártok bevonására is, de velük már korábban megegyeztek a szocialisták az együttműködésről. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.