Közel a megegyezés az új balos kormányról Spanyolországban, mert a kisebbik párt elnöke átengedte a helyet a kedvesének

Szokás szerint nincs stabil kormánya Spanyolországnak, de egy mostani megállapodás nyomán lehet, hogy már szerdán megalakul egy olyan kabinet, ami tartósan képes lehet parlamenti többségre támaszkodni. Hosszú évek óta nem volt ilyen helyzet Spanyolországban.

A legutóbbi, idén tavasszal rendezett választást ugyan megnyerték a szocialisták, azonban kisebbségben kormányoznak, mert azóta sem sikerült koalíciós megállapodást kötniük. Régóta tárgyalt Pedro Sanchez szocialista pártelnök - miniszterelnök a Podemos nevű radikális baloldali párttal, ami a görög Szirizával párhuzamosan a semmiből lett komoly erővé a 2008-as válság után, de eddig nem tudtak megegyezni. 

A fő probléma az volt, hogy Sanchez nem akart miniszteri posztot adni a Podemos elnökének, Pablo Iglesiasnak, mert utóbbi támogatja, hogy a katalánok szavazhassanak a függetlenségükről, illetve politikai foglyoknak nevezte a börtönben lévő katalán vezetőket. Sanchez szerint viszont a katalán függetlenségi törekvések alkotmányellenesek.

A kompromisszum az lett, hogy a Podemos több politikusa is miniszter lehet, többek között Irene Montero, aki a párt alelnöke, parlamenti képviselő, és Iglesias élettársa. Tavaly születtek az ikreik, és márciusban jelentették be, hogy újabb babát várnak.

Irene Monteo és Pablo IglesiasFotó: JAVIER SORIANO/AFP

Szerdán tartják a szavazást a parlamentben az új kormány megalakulásáról. A többséghez még szükség lesz kisebb baszk pártok bevonására is, de velük már korábban megegyeztek a szocialisták az együttműködésről. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.