Nyomoz az osztrák ügyészség, mert Kurz egyik embere megsemmisített egy merevlemezt a Strache-balhé idején

Több 444 videó?
Szeretném

Kellemetlen helyzetbe került Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki a szeptemberi választás után új kormányt akar alakítani. Az osztrák ügyészség ugyanis nyomozást indított stábjának egyik tagja ellen - az illetőt nem nevezték meg - mert valami gyanúsat tett a Strache-botrány kitörésekor.

Május végén nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen többek között Heinz-Christian Strache akkori alkancellár, Kurz helyettese látható, amint egy magát orosz oligarcha lányának kiadó nővel botrányos dolgokról tárgyal Ibizán. Strache törvénytelen üzleteket, közbeszerzési győzelmeket ígért, és többek között egy újság felvásárlását remélte cserébe. 

Strache belebukott a botrányba, Kurz kirúgta a kormányából, és már nem vezeti a Szabadságpártot, az előző osztrák kormány kisebbik pártját sem. Nem sokkal később Kurz, a néppárt elnöke is megbukott, mert elvesztette a kormányzáshoz szükséges többségét. Ugyanakkor azt reméli, hogy a szeptemberi választás után még erősebb lesz, és újra kormányt alakíthat.

Sebastian KurzFotó: ROLAND SCHLAGER/AFP


Ebbe is bekavarhat a mostani nyomozás. Az ügyészség ugyanis megtudta, hogy Kurz stábjának egyik tagja, rögtön a Strache videó megjelenése után, egy merevlemez megsemmisítésével bízott meg egy erre szakosodott céget. Csakhogy a cég feljelentést tett, mert nem fizették ki a 76 eurós munkadíjat, és az is kiderült, hogy a megbízó álnevet használt. Mostanra kinyomozták, hogy az akkori kancellár egyik embere adta a megbízást. 

Az illetőt már kikérdezték, és házkutatást is tartott a lakásán a rendőrség. (AFP/France24)