Alig került ki Brüsszelbe, Trócsányi László máris másként gondolkozik az európai határvédelemről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A korábbi igazságügyi miniszter, aki májusban a Fidesz listavezetőjeként jutott ki az Európai Parlamentbe, hétfőn a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt arról, hogy többek között azért szavazták meg Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek, mert meghirdette az erős határok politikáját. Majd Trócsányi hozzátette, hogy „a biztonságot az Európai Unió külső határainak védelme, a Frontex szerepének növelése, az embercsempészekkel szembeni határozott fellépés tudja garantálni”.

Nagy fordulat ez ahhoz képest, hogy Orbán Viktor nem egészen egy éve még ellenezte azt a javaslatot, ami szerint 2020-ra 10 ezer főből álló készenléti alakulat állna fel, amely segítséget nyújt a több mint 100 ezer tagállami határőrnek sok nehézséggel járó feladataik elvégzésében. Akkor a Fidesz pont a közös határőrség ellen kezdett kampányolni. Pedig már az akkori Európai Bizottság is cáfolta a magyar miniszterelnököt, vagyis nem vennék át a határőrzést, éppen a határok védelmében segítenének.

Trócsányi az interjúban arról is beszélt, hogy ha biztosnak jelölik, akkor olyan portfóliók érdekelnék, amelyeket felelősséggel és szakmai alázattal tudna ellátni, és korábbi tapasztalatait is hasznosítani tudná. Ilyen lehetne például a bővítés, a szomszédságpolitika vagy akár a nemzetközi együttműködés és fejlesztés is. 

Egyébként öt éve eredetileg az akkori jelölt, Navracsics Tibor is bővítési biztos szeretett volna lenni, de végül csak a jóval súlytalanabb  kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi területet adták oda neki.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.