Az Európai Bizottság cáfolja Orbánt: nem vennék át a határőrzést, éppen a határok védelmében segítenének

politika
2018 szeptember 17., 14:11

„Bizottsági javaslat: Az EU nem venné át a határok őrzését a tagállamoktól, hanem segítene nekik a külső határok védelmében”

Ezzel a címmel adott ki közleményt az Európai Bizottság budapesti képviselete, cáfolva azt, amit Orbán Viktor, majd több kormánypárti politikus is állított, miszerint az EU „zsoldosokat küldene Magyarországra”, hogy azok átvegyék a határ ellenőrzését, és „migránsokat engedjenek be” a kormány akarata ellenére.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt szerdán, az EU helyzetét értékelő beszédében ismertette a javaslatot, ami szerint 2020-ra 10 000 főre növelnék az EU-s határőrizeti szervek létszámát, és bővítenék a jogköreiket is, például feljogosítanák őket, hogy útleveleket ellenőrizzenek, őrjáratot végezzenek vagy döntsenek akár a beengedésről. A feladatukat viszont minden esetben a tagállami hatóságok felügyelete alatt és a helyi törvények alapján végeznék – állt a javaslatcsomagban. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.