Az EU külügyi szolgálata felszólította Izraelt, hogy állítsák le a palesztin társasházak lerombolását

külföld
2019 július 22., 11:13
comments 185

Izrael telepépítési politikája, valamint az ezzel összefüggésben meghozott intézkedések, mint például a kilakoltatások, épületrombolások és ingatlanelkobzások ellentétesek a nemzetközi joggal - jelentette ki az EU külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn, arra reagálva, hogy az izraeli hadsereg hajnalban elkezdett lerombolni engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat Kelet-Jeruzsálemben.

photo_camera Fotó: HAZEM BADER/AFP

Az uniós szolgálat arra szólította fel az izraeli hatóságokat, hogy azonnal állítsák le a társasházak lerombolását.

Az ilyen politika aláássa az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezését és a tartós béke megteremtésének lehetőségét, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon - húzták alá.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban kezdte meg az engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházak lerombolását Kelet-Jeruzsálemben. A hírek szerint Kelet-Jeruzsálem Szur-Bácher nevű lakónegyedének határán, Vádi al-Humuszban rombolnak le a hadsereg munkagépei 12 épülőfélben lévő társasházat, amelybe összesen 72 lakást terveztek, és mintegy 350 ember lakhelye lett volna. A lerombolandó épületek közül tizenegy még csak szerkezetkész volt, de a tizenkettedik már elkészült, és a földszintjén lakott 17 ember.

photo_camera Fotó: HAZEM BADER/AFP

A házak az 1993-as oslói megállapodások értelmében az "A" és a "B" zóna határán állnak. Az "A" övezethez tartozó részeken a Palesztin Hatóság (PH) felelős a civil és a biztonsági ügyekért, a "C" övezethez tartozókban az izraeli hatóságok, a "B" részeken pedig a palesztinok intézik a közigazgatást, és Izrael a biztonsági felügyeletet.

A kérdéses terület ugyan a B zónába tartozik, de mivel az elválasztó kerítés izraeli oldalán található, nem egyértelmű, hogy melyik oldal az illetékes az ottani építési engedélyek ügyében. Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Kelet- Jeruzsálemet Izrael 1980-ban annektálta, de az addig Kelet-Jeruzsálemmel közös területi egységet jelentő Ciszjordánia többi részét nem, ott továbbra is a katonai hatóságok civil ügyekért felelős parancsnoksága határoz a polgári ügyekről. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.