Fizetésükkel a kezükben mutatják meg a szaktanárok, hogy nem emelkedett a bérük

oktatás
2019 július 22., 09:36
comments 702

Fotóbeküldő kampányt indított a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata, a Facebookon és Instagramon futó akcióban fiatal szakpedagógusok küldenek be magukról fotókat, ahogy nettó bérükkel láthatóak.

link Forrás

A szakszervezet azt írja az oldalán, hogy a „kormány ugyan hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésével kapcsolatban, de a pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, ezenkívül a nevelést, oktatást segítő kollégáink bérei még ennél is megalázóbbak”.

link Forrás

Ezért elkezdték kirakni, hogy a fotókat arról, hogy ki hány év tanulás és gyakorlat után mennyit vihet haza. Az akció csak hétfőn indult el, terveik szerint folyamatosan töltenek majd fel képeket.

link Forrás

Vannak, akik kommentek között beszélnek helyzetükről. Egy kommentelő például ezt írta: „7 év főiskola, két diploma: pedagógia szakos bölcsész és tanító, 6,5 év gyakorlat 157.945 forint nettó😢”

A Mérce cikke pedig felidézi azt is, hogy korábban a két pedagógus szakszervezet, a Pedagogusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tiltakozó akciókat és sztrájkot helyezett kilátásba, ha a kormány nem rendezi a pedagógusok helyzetét. 

Követeléseiket öt pontban foglalták össze: 

  • béremelés idén szeptembertől,
  • az óraszámok csökkentése,
  • a mindenkori minimálbérhez kössék a vetítési alapot,
  • mérsékeljék a töbletterheket,
  • és legyen kiszámítható a jogalkotás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.