Macron: 14 ország támogatja a francia-német elosztási mechanizmust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót követően.

„A reggeli találkozó eredménye az, hogy ezen a ponton lényegében 14 tagállam jelezte azt, hogy támogatja a francia-német dokumentumot”

– mondta Macron újságíróknak. A francia államfő az elosztási mechanizmust nem ismertette, csak annyit árult el, hogy az új rendszer gyorsan és automatikusan működne.

Macron nem nyilatkozott arról sem, hogy pontosan melyik országok lennének hajlandóak részt venni ebben az együttműködésben.

A Reuters hírügynökség a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, Németország és Franciaország mellett Finnország, Luxemburg, Portugália, Horvátország, Litvánia és Írország csatlakozna a francia-német kezdeményezéshez.

Macron arról is beszélt, hogy felkérte a tengeri mentést EU-s támogatással végző líbiai kormányt, hogy a jövőben ne zárják őrzött táborokba a menedékkérőket.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Franciaország kudarcának nevezte a menedékkérők elosztásáról Párizsban rendezett informális miniszteri találkozót közleményében.

Heiko Maas német külügyminiszter szerint sem sikerült áttörést elérni a találkozón, azt mondta: „A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük.” Szerinte a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére.

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező menekülthullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a bevándorlók elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszer is jöjjön létre, ami felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba kerül, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a menekültek befogadása jelentette teherből. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.