Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke

2019 július 23., kedd 9:07
160

A Brit Konzervatív Párt mintegy 159 ezer tagja Boris Johnsont választotta meg a párt új vezetőjének, és ezzel ő lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke azok után, hogy a Brexit-megállapodás összeomlása miatt Theresa May lemondott hivatala vezetéséről. 

Boris Johnson, itt még brit miniszterelnök-jelöltként Birminghamben 2019. július 22-én Fotó: OLI SCARFF/AFP

Az egykori londoni polgármester és volt külügyminiszter Johnson mellett Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter vállalta a jelölést, de a papírformának megfelelően a tagság többsége előbbit támogatta. Johnsonra 92 153, Huntra 46 656 érvényes szavazat érkezett. 

Egyik jelölt sem támogatta sem az előrehozott választást, sem a Brexit-népszavazás újbóli kiírását. Előbbi miatt tüntetést is tartottak kedden London belvárosában, a Westminster előtt, mialatt Theresa May épp utolsó kormányülését tartotta miniszterelnökként.  

May már decemberben jelezte, hogy nem ő kívánja a következő parlamenti választások kampányát megvívni a Konzervatív Párt vezetőjeként. 

Johnson kampánya kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem. 

Több kormánypárti elöljáró - köztük David Gauke igazságügyi miniszter és Philip Hammond kancellária- illetve pénzügyminiszter - is előzetesen bejelentette már, hogy Johnson alatt nem folytatják a munkát.

Minden más a következő brit miniszterelnökről Magyari Péter cikkében. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt