Európa a nyár második nagy hőhullámával küzd

időjárás
2019 július 24., 03:19
comments 71

Idén júniusban, szokatlanul korán érkezett meg az első nagy hőhullám Európában, így most, július közepén, amikor megszokottabb, Nyugat-Európa már az év második nagy hőhullámával küzd. Dél-Franciaországban már rekordok is dőlnek, Bordeaux-ban kedden 41,2 fokot mértek, 0,5 fokkal többet, mint az eddigi legmelegebb július 23-án, 2003-ban.

Az előrejelzések szerint Európa-szerte rekordok dőlhetnek meg a következő napokban.

Az ENSZ meteorológiai világszervezete szerint ezek a hőhullámok "a klímaváltozás jelei". A szervezet szóvivője, Clair Nullis szerint "mint már júniusban is láthattuk, ezek egyre gyakoribbá válnak, egyre korábban kezdődnek, és egyre intenzívebbek is lesznek. Ez nem egy olyan probléma, ami majd elmúlik".

A hőség az elrőejelzések szerint elsősorban Nyugat-Európát, azon belül is főleg Franciaországot, Belgiumot és Hollandiát sújtja majd, de Nagy-Britannia déli részén, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Magyarország nyugati felén is nagy hőségre számíthatunk.

Szinte elviselhetetlen lesz a hőség Spanyolországban is, csak ott ez kevésbé szokatlan. A helyi meteorológia mindenesetre vörös riasztást adott ki Zaragoza térségére, ahol júniusban a hőség már hatalmas erdőtüzeket okozott. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.