Milák nemcsak 200 pillangón akar nagyot villantani, kipróbálna más úszásnemet is

sport
2019 július 24., 13:37

Az első, hitetlenkedő gyorsértékelés után (Ezt mégis hogy csináltam, mert nem tudom?), már az aranyéremmel a nyakában nyilatkozott újra az M4 Sportnak a világrekorder világbajnok Milák Kristóf. 

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

A 19 éves úszó nagyon büszke rá, hogy éppen Michael Phelps világrekordját döntötte meg. 2-3 éve ez a célja, de próbált úgy odaállni a rajthoz, hogy ne erre koncentráljon, inkább érezze jól magát, nem a világcsúcsért, hanem az aranyéremért úszott. A világrekord saját magát is nagyon meglepte. 

A hogyan továbbról Milák azt mondta, hogy ezzel lezárult egy korszak az életében, de nyit egy újat, és szeretne más úszásnemben is ekkorát villantani. Milák eredetileg hátúszó volt, mostanában pedig a pillangó mellett gyorsúszással is próbálkozott. A repertoár szélesítéséig azért úszik még 100 pillangón ezen a világbajnokságon is. Az olimpia pedig pont egy év múlva kezdődik. 

Megszólalt Milák rendkívül szerény, az uszodák világában kifejezetten csendes edzője, Selmeci Attila is. Ő is azzal kezdte, hogy ilyen időre azért nem számított. A táv felénél meg is ijedt, hogy túl gyorsan kezdett a versenyzője, attól félt, hogy nehogy elsavasodjon és ne bírja a végét. 150-nél viszont már érezte, hogy nagy idő lesz ebből. „Csodát csinált, szép tempókkal úszott, végig hajrázta az egészet” - értékelte az úszást Selmeci. 

„Csak ámulok még mindig” - mondta az edző. Megkérdezték, hogy a futam előtt mit tanácsolt Miláknak. Selmeci szerint ilyenkor már nem szabad megzavarni az úszókat, nehogy kizökkentse vagy elbizonytalanítsa őket bármi. Egy-két szóval felhívta a figyelmet arra, hogy figyeljen a dél-afrikai Chadre. Amikor Milák kijött a bemelegítő medencéből, csak annyit mondott neki: „Nem lesz gond, Mester!”

Selmecinek a pulzusa saját bevallása szerint legalább 200 volt, de megpróbált nagyon lazának mutatkozni, nehogy átragadjon Milákra a feszültség. „Azt akartam, sugallni neki, hogy te vagy a tuti győztes”. Milák edzője elmondása szerint ilyenkor már nem szereti, ha megérintik, de edzője azért megveregette a vállát. Bejött. 

Úszott több magyar is ma, Németh Nándor 100 m gyorson, Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána női 200 méter pillangón is döntőbe jutott, Cseh Lászlónak ez most nem jött össze 200 vegyesen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.