A finn külügyminiszter elbeszélgetne Szijjártóval a magyar kormánysajtó finngyalázásáról

külföld
2019 július 25., 07:09
comments 362

Elbeszélgetne Szijjártó Péterrel Pekka Haavisto, Finnország zöldpárti külügyminisztere. Haavisto szerint ugyanis "nem normális kommunikáció" két EU-tagállam között az, ha az egyik, kormányzat által felügyelt médiájában rendre gyalázkodó cikkek jelennek meg a másikról. A magyar kormánysajtó az elmúlt napokban kiterjedt cikkekben foglalkozott Finnországgal, például egy, a forrásként használt tanulmány állításait félreértelmező ésvagy kiforgató cikkben aggódtak a finn sajtószabadság és médiapluralizmus miatt.

A hivatkozott tanulmány valóban felvetette, hogy mivel a finn média négy nagy csoport tulajdonában áll, az nem jó a piaci pluralizmusnak. Ugyanakkor minden, a sajtó szabadságát lényegében érintő kategóriában igen magasra értékelte a finnországi helyzetet (.pdf). A tanulmány szerint Finnországban mind az információs, mind a véleményszabadság biztosított, és az országban hatékony és független a médiafelügyelet. A kézivezérelt Origóban megjelent cikk hazug állításait aztán Kovács Zoltán twitterügyi államtitkár is bőszen ismételgette.

"A magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés. De ez nem normális két EU-tagállam kommunikációjában" - mondta Haavisto. A YLE beszámolója szerint a budapesti finn nagykövetség igyekezett helyre tenni a tárgybeli tévedéseket, még a twitteren is párbeszédbe kezdtek Kováccsal.

Haavisto gyanúját erősíti amúgy, hogy a magyar kormánysajtó akkor kezdett hirtelen nagyon aggódni a finn sajtószabadság és a bíróságok helyzete miatt, amikor Finnország átvette az EU soros elnökségét. Márpedig a magyar kormánynak komoly vitái vannak az EU-val, amely több kérdésben is kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett vagy fontolgat Magyarország ellen a jogállamiságot sértő intézkedések miatt. (Via YLE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.