Egy évvel a budapesti vizes világbajnokság után is elköltött bérekre 820 milliót a szervező cég

gazdaság
2019 július 25., 18:08
comments 79

Ahhoz képest, hogy a 2017-es mérlegét féléves késéssel adta be a magyarországi vizes világbajnokságot szervezésére létrehozott Bp2017 Nonprofit Kft., a tavalyira csak két hónapot kellett várni. De végre publikus az is, vette észre a G7. Nincs benne sok köszönet. 

Az állami céget kifejezetten azért alapították, hogy levezényelje a vizes világbajnokságot. Elvileg 2018-ban már nem is kellett volna működnie, ehhez képest köszöni szépen, megvan és masszívan veszteséges. 

Ez az a cég, amelynek működése annyira átláthatatlan volt, hogy még az Állami Számvevőszék is szóvá tette. 2017-ben 53 milliárd forintot költöttek el (ez messze nem a vizes vébé teljes költségvetése volt), 2018-ban pedig további 4,6 milliárdot. A bérköltség a világbajnokság évében 2,2 milliárd forint volt, és még tavaly is 822 millió, 70 emberre. A cég 900 milliós mínusszal zárt tavaly.

Kifejezetten érdekes része a mérlegnek, hogy mivel próbálják kozmetikázni a számokat. Majdnem kétmilliárdos készletet tüntetnek fel. Ez a következőkből áll:

  • a Duna Aréna büfé árukészlete
  • a világbajnokságra készített kabalafigurák és egyéb merchandising termékek
  • továbbá 2 db medence 1,6 milliárd forint értékben. 
  • Illetve 266 millió forint értékben "az értékesítésre beszerzett alkatrészek"

Vagyis megmaradt egy rakás plüssállat és vébélogós biszbasz, a büfében is ez-az, és a két mobil medence, amit a Városligetben állították fel a szinkronúszásra, és miután elbontották, nem sikerült eladni. Ez számít a mérleg pozitív oldalához. 

A Bp2017-et azért nem szüntették meg a világbajnokság után, mert a terv az volt, hogy szerveznek további sporteseményeket is. Ebből az ifjúsági boksz világbajnokság akkora bukás lett anyagilag, hogy az állami támogatás ellenére is maradt egy 210 milliós számla. 

A Bp2017 tavaly összesen alig 479 milliós árbevételt hozott össze, amiből mindössze 105 millió származott jegyeladásból, viszont majdnem 2,6 milliárd forintért vett igénybe különböző szolgáltatásokat.

Azt még a kormány is belátta, hogy nem a Bp2017 lesz a sportesemények jolly jokere, és inkább létrehoztak egy másik céget a feladatra. 

Viszont a Bp2017 sem szűnt meg. A cégnek több mint 3 milliárd forintnyi olyan kötelezettsége van, amit egy éven belül ki kellene fizetnie beszállítóinak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.