"Emelem kalapom" - üzente a rekordját megdöntő Miláknak Michael Phelps

sport
2019 július 25., 05:24
comments 151
Milák Kristóf ünnepli győzelmét és világcsúcsát 2019. július 24-én a dél-koreai Kvangdzsuban, az úszó-világbajnokságon.
photo_camera Milák Kristóf ünnepli győzelmét és világcsúcsát 2019. július 24-én a dél-koreai Kvangdzsuban, az úszó-világbajnokságon. Fotó: OLI SCARFF/AFP

"Bármennyire is frusztrál, hogy megdőlt a rekordom, ahogy megdöntötte, az nagy boldogságot okozott. A srác utolsó száz métere hihetetlen volt. Nagyszerű kétszázat rakott össze a starttól a célig" - ünnepelte Milák Kristóf fantasztikus világrekordját Michael Phelps, az amerikaiak* élő úszólegendája a New York Times-nak adott nyilatkozatában. A Times sportrovata nagy cikkben dolgozta fel Milák szerdai világcsúcsát.

Nem csoda! A 19 éves Milák 8 tizedmásodperccel javította meg Phelps évtizedes világcsúcsát. Ráadásul a világcsúcsot Phelps 2001 óta tartotta és javítgatta, vagyis 18 év, három hónap és 24 nap után először nem ő a világcsúcstartó 200 méter pillangón.

Michael Phelps, az ausztrálok legendája nem az újságból értesült csúcsa megdöntéséről. "A srác utolsó száz métere hihetetlen volt" - nyilatkozta a New York Timesnak Milák győzelme után.
photo_camera Michael Phelps, az amerikaiak legendája nem az újságból értesült csúcsa megdöntéséről. "A srác utolsó száz métere hihetetlen volt" - nyilatkozta a New York Timesnak Milák győzelme után. Fotó: Sanjay Sekhri/The Times of India

Milák az első száz métert 52,88 másodperc alatt úszta le - ennyi volt Phelps részideje is utolsó csúcsdöntésekor. Vagyis Phelps nem túlzott, amikor Milák zseniális utolsó száz méterét emlegette: a 19 éves magyar úszó ezt 78 századmásorperccel gyorsabban tette meg Phelpsnél.

Az első száz után Milák még 33 századmásodperc hátrányban volt a szám egy másik legendájával, a dél-afrikai Chad le Closszal szemben - ő győzte le 2012-ben a londoni olimpián Phelpst. Milák erről azt mondta, hogy a második fordulónál látta, hogy a két sávval mellette úszó Le Clos előrébb van. "Aztán amint elkezdtem delfinezni, már csak magamra fókuszáltam. Nem godnoltam semmi másra, csak a ritmusra, amit az edzéseken begyakoroltam" - magyarázta a lapnak egy tolmács segítségével. A lap kiemelte, hogy Milák Phelpshez hasonló stílusban úszik, vagyis minden karcsapásnál levegőt is vesz. Ez működő stratégia a jelek szerint: a harmadik fordulónál már közel fél másodperc előnye volt a mezőnnyel szemben, a végén több mint három másodperccel előzte meg a második helyezett japán Szeto Daját.

A három éve visszavonult Phelps saját bevallása szerint nem számított rá, hogy ilyen hamar megdönthetik a rekordját, mert visszavonulása, 2016 óta Milák volt az egyetlen, aki másfél másodpercen belül meg tudta közelíteni az idejét. Phelps azt hitte, a százas csúcsa fog előbb megdőlni. De aztán. "itt volt ez a srác, aki meg akarta dönteni, aki álmodott a megdöntéséről, aki rájött, hogy hogyan dönthetné meg, aki dolgozott a technikáján, amíg gyönyőrű nem lett, és aki beletette azt az igazán nagyon kemény munkát, ami a rekordhoz kell" - mondta Phelps.

"Emelem kalapom" - üzente végül Miláknak.

*Pontosítás: A cikkben eredetileg tévesen ausztrálnak neveztem Michael Phelpst, aki persze amerikai. Elnézést a hibáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.