Agyevő amőba ölt meg egy amerikai férfit

Egészségügy
2019 július 26., 11:10
comments 113

Eddie Gray egy egészséges, 59 éves észak-karolinai polgár volt, amikor július 12-én a Fantasy Lake nevű vízi vidámparkba látogatott, Hope Mills településen.

Amikor hazament, még nem sejtette, hogy az orrán keresztül egy brutális egysejtű, a Naegleria fowlerinek nevezett amőba jutott a szervezetébe. Sajnos az amőba megtámadta az agyát, e hajlama miatt nevezik agyevő amőbának is. Néhány nap után jelentkeztek a tünetek: erős fejfájás és láz először, szédülés és hányás később, a nyak bemerevedése, még később pedig eszméletvesztés, és a beteg kómába esik.

Naegleria fowleri, azaz agyevő amőba, jelentős nagyításban
photo_camera Naegleria fowleri, azaz agyevő amőba, jelentős nagyításban Fotó: Wikipedia, cdc.gov

Az egysejtű a park mesterséges tavában tenyészett a vizsgálatok alapján. 1962 óta tavalyig 145 embert ölt meg ilyen agyevő amőba az USA-ban.

A szakemberek szerint az egysejtű igen ritka, de nem lehet kizárni sosem a jelenlétét. Jellemzően meleg, nem mozgó állóvizekben jelenik meg. Csak akkor veszélyes, ha orrba kerül, mert csak onnan jut el az agyba, amiből aztán falatozni kezd. Lenyelve egyáltalán nem okoz gondot. Éppen ezért a poshadt amerikai édesvizű strandokon érdemes orrcsipesszel, vagy legalább befogott orral merülni. (wsotv.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.