Agyevő amőba ölt meg egy amerikai férfit

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Eddie Gray egy egészséges, 59 éves észak-karolinai polgár volt, amikor július 12-én a Fantasy Lake nevű vízi vidámparkba látogatott, Hope Mills településen. 

Amikor hazament, még nem sejtette, hogy az orrán keresztül egy brutális egysejtű,  a Naegleria fowlerinek nevezett amőba jutott a szervezetébe. Sajnos az amőba megtámadta az agyát, e hajlama miatt nevezik agyevő amőbának is. Néhány nap után jelentkeztek a tünetek: erős fejfájás és láz először, szédülés és hányás később, a nyak bemerevedése, még később pedig eszméletvesztés, és a beteg kómába esik.

Naegleria fowleri, azaz agyevő amőba, jelentős nagyításbanFotó: Wikipedia, cdc.gov

Az egysejtű a park mesterséges tavában tenyészett a vizsgálatok alapján. 1962 óta tavalyig 145 embert ölt meg ilyen agyevő amőba az USA-ban. 

A szakemberek szerint az egysejtű igen ritka, de nem lehet kizárni sosem a jelenlétét. Jellemzően meleg, nem mozgó állóvizekben jelenik meg. Csak akkor veszélyes, ha orrba kerül, mert csak onnan jut el az agyba, amiből aztán falatozni kezd. Lenyelve egyáltalán nem okoz gondot. Éppen ezért a poshadt amerikai édesvizű strandokon érdemes orrcsipesszel, vagy legalább befogott orral merülni. (wsotv.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.