Füzér különleges rendeltetésű területté nyilvánítaná a falu határát a farkasok visszatérése miatt

ÁLLAT
2019 július 26., 16:42

Vadászati szempontból különleges rendeltetésű területté nyilváníttatná Füzér önkormányzata a település csaknem 3500 hektáros határát, az intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védenék, közölte az MTI-vel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere csütörtökön. Egyébként pár hete pont az ő egyik elkóborolt borját ették meg a farkasok a falu határában. Most pedig azt mondta, hogy Füzér farkasbarát település lenne. 

A 430 lakosú Füzér környezetének 75 százalékát hegyvidéki erdős terület borítja. A különleges rendetetésű területről határozatot fogadott el a helyi önkormányzat, de a polgármester hozzátette, hogy a terület átminősítése a vadászati törvény értelmében szakminisztériumi hatáskör, ezért Nagy István agrárminiszterhez fordulnak. A polgármester lépésüket azzal indokolta, hogy az utóbbi években érezhetően megtelepedtek a nagyragadozók - a farkasok és a hiúzok - Füzér környékén. A farkasok  2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. 

link Forrás

Horváth Jenő szerint az általuk javasolt megoldás segít megvédeni a fokozottan védett állatok élőhelyét, egyben megkönnyíti a nagyvadak által okozott károk megtérítését is a gazdálkodók számára. A harmadik szempont pedig az, hogy a Füzéri vár, valamint az Országos Kéktúra révén a településre érkező évi mintegy százezer turista számára lehetővé tennék a farkasok, hiúzok vagy akár a medvék életmódjának megismerését és védettségük fontosságát. Többek között tanösvényt alakítanának ki vagy interaktív módszerekkel mutatnák be a gyerekeknek, hogyan élnek a nagyragadozók.

(A farkasok visszatelepüléséről mi is forgattunk egy anyagot, ami várhatóan hétvégén jelenik meg.)