Trump odatwitterelt egyet az Apple-nek, ami sok milliárd dollárba kerülhet még

Több 444 videó?
Szeretném
Jonathan Ive fődizájner ezzel a sajtreszelővel lepte meg a rajongókat a június 3-i Apple-konferencián San Joséban.Fotó: BRITTANY HOSEA-SMALL/AFP

Az új MacPrók (szeptemberben jön a csúcsgép legfrissebb verziója) gyártását Kínában kezdi meg az Apple, ami lehet, hogy nem is volt annyira költségkímélő ötlet, mint aminek az elején tűnhetett. Kínával Trump éppen kereskedelmiháborúzik ugyanis, tehát a kommunistáknál gyártott alkatrészekre izmos vámtételek rakódnak. Az Apple bízott abban, hogy sikerül némi könnyítést kilobbiznia. Most úgy tűnik, nem sikerült.

Az Apple nem véletlenül gondolta azt, hogy az USA (és a világ) második legértékesebb válallataként van esélye könnyítést kiharcolni: az Airpods és az Apple Watch esetében sikrrel járt, azoknak az alkatrészeit is a kínaiak gyártják, és megkapták a vámkedvezményt. De Trump most nem tűnik engedékenynek. Nem úgy kelt fel.

Ahogy szokott, keményen odatwitterelt:

A MacPrók előző generációját az Apple teljes egészében Amerikában tervezte és gyártotta, amit persze nem győzött reklámozni a közönség és a gazdasági patriotizmost hirdető kormányzat felé. Egyébként ez volt az Apple egyetlen fontos terméke, ami mindenestül amerikai. Volt. A június elején bejelentett új modellek gyártását költségokokból ugyanis már inkább Kínába vitte a cég. Ha Trump betartja a Twitter-ígéretét, akkor a vámok alaposan megdrágíthatják az új Apple-szupergépet, amelynek

árát alapkiépítésben hatezer dollárra kalkulálták.Az új MacPro paramétereit a júniusi WWDC-n ismerhette meg a közönség: 8 magos Intel Xeon processzor, 32 GB RAM, Radeon Pro 580X grafikus kártya meg ilyenek. Ez az alapkiépítés, persze, a hatezer dolláros. A csúcsváltozatban 28 magos Xeon W lesz, 1,5 TB (!) RAM-mal, két Radeon Pro Vega II grafikus kártyával meg egyéb gyorsítókkal. Ennek az árát még ki sem hirdették, de bőven 15 000 dollár körül várható. A gigaherzekre és terabájtokra élvező Apple-rajongók körében a legnagyobb orgazmust  az új csúcsdesktop moduláris felépítése okozta, hogy upgade-elhető benne a grafikus egység meg minden, és persze hasonló ájuláshoz közeli állapotba juttatta a őket az új, Apple Pro Display XDR 6K-s csúcsmonitor is. (Tom's Guide)