Trumpot megkerülve kellett tárgyalnia Kaliforniának a tisztább levegőről az autógyártókkal

2019 július 26., péntek 9:50
127

Négy nagy autógyártó, a Ford, a Honda, a Volkswagen és a BMW egyezett meg Kalifornia állammal a szigorúbb üzemanyag-hatékonysági szabályok bevezetéséről. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó csütörtökön jelentette be a megállapodást, amitől azt reméli, hogy tisztább és biztonságosabb lesz a levegő.

Pedig Donald Trump kifejezetten ellenzi, hogy a tagállamok saját követelményeket állapítsanak meg a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezért Kalifornia is titokban tárgyalt a négy nagy autógyártóval, hogy több tagállammal együtt visszaállíthassák a szigorúbb károsanyag-kibocsátási kvótákat.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Trump kormánya tavaly terjesztette elő azt a javaslatot, ami eltörölné azokat a szabályokat, amiket még Barack Obama hozott az üvegházhatású gázok kibocsátására. Ezzel egyben Kaliforniától is elvették volna a jogát, hogy saját követelményeket támasszon és például több elektromos autót követeljen. A Fehér Ház szerint ez nem az egyes tagállamok feladata, hanem a szövetségi államé, és ha életbe léptetik az új szabályt, azzal minden amerikai nyerhet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt