Trumpot megkerülve kellett tárgyalnia Kaliforniának a tisztább levegőről az autógyártókkal

Négy nagy autógyártó, a Ford, a Honda, a Volkswagen és a BMW egyezett meg Kalifornia állammal a szigorúbb üzemanyag-hatékonysági szabályok bevezetéséről.  Gavin Newsom kaliforniai kormányzó csütörtökön jelentette be a megállapodást, amitől azt reméli, hogy tisztább és biztonságosabb lesz a levegő.

Pedig Donald Trump kifejezetten ellenzi, hogy a tagállamok saját követelményeket állapítsanak meg a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezért Kalifornia is titokban tárgyalt a négy nagy autógyártóval, hogy több tagállammal együtt visszaállíthassák a szigorúbb károsanyag-kibocsátási kvótákat.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Trump kormánya tavaly terjesztette elő azt a javaslatot, ami eltörölné azokat a szabályokat, amiket még Barack Obama hozott az üvegházhatású gázok kibocsátására. Ezzel egyben Kaliforniától is elvették volna a jogát, hogy saját követelményeket támasszon és például több elektromos autót követeljen. A Fehér Ház szerint ez nem az egyes tagállamok feladata, hanem a szövetségi államé, és ha életbe léptetik az új szabályt, azzal minden amerikai nyerhet. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.