A Siri által észrevétlenül rögzített beszélgetéseket, szexet és egyebet hallgatnak vissza az Apple alvállalkozói

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ahogy terjednek egyre inkább a virtuális asszisztensek, úgy merülnek fel újabb és újabb adatvédelmi problémák és aggályok. Legutóbb az Apple asszisztensével, a Sirivel kapcsolatban, miután a Guardian megírta, hogy a vállalat által felkért alvállalkozók, akiknek az a dolguk, hogy a rendszer tökéletesítésén dolgozzanak, gyakran olyan személyes beszélgetéseket és jeleneteket is visszahallgatnak, melyek felvételéről nem is tudtak a felhasználók. 

Egy Sirivel ellátott HomePodFotó: Christoph Dernbach/dpa Picture-Alliance/AFP

A lapnak az egyik technikus elmondta, hogy előfordul, hogy a Sirit véletlenül aktiválják a felhasználók, például mert valami olyasmit mondanak, amit az algoritmus a bekapcsoló 'Hey, Siri' mondatként értelmez. De ugyanígy előidézheti a Siri bekapcsolását ha egy Apple Watch tulajdonos aközben beszél, hogy épp megemeli a kezét, melyen az óra van.

Emiatt pedig számtalan olyan felvétel készül, melyet a felhasználók feltehetően nem az Apple szervereire szántak volna: orvos és beteg közötti egyeztetés, üzleti megbeszélések, bűncselekmény-gyanús párbeszédek, szex és hasonlóak mind előfordulnak a visszahallgatott jelenetekben. Ráadásul a felvételek párosítva vannak a felhasználó helyével és egyéb adatokkal is. 

Az Apple válaszul közölte, hogy lépéseket tesznek azért, hogy jobban védjék a felhasználókat, és kiemelte a cég azt is, hogy a hangfelvételekhez sosincs Apple ID párosítva. Ráadásul egy átlagos nap a Sirivel folytatott összes párbeszéd kevesebb mint egy százalékát adják csak ki minőségellenőrzésre, akik pedig ezt a feladatot végzik, azoknak titoktartási szerződést is alá kell írniuk. (Guardian, ArsTechnika)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.