Bolsonaro tényleg a fiát nevezné washingtoni nagykövetnek

A brazil vezetés arra kérte az Egyesült Államokat, hogy hagyja jóvá Jair Bolsonaro brazil elnök fiának, Eduardo Bolsonarónak a nagyköveti kinevezését Washingtonba - jelentette be pénteken Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.

A tárcavezető, akit az Agencia Brasil helyi hírügynökség idézett, hangsúlyozta: "eléggé biztos" abban, hogy meglesz a kinevezés és "nagyszerű nagykövet" lesz Eduardo Bolsonaróból.

A szélsőjobboldali államfőt, Jair Bolsonarót heves bírálatok érték, amiért fiát jelölte a latin-amerikai ország egyik legfontosabb külképviseleti tisztségére. Az elnök ugyanakkor visszautasította a vádakat, hogy döntését pusztán arra alapozta volna, hogy Eduardo a fia.

Eduardo és Jair BolsonaroFotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Eduardo Bolsonaro szintén igyekezett eloszlatni a kételyeket személyével kapcsolatosan. "Nem egy olyan elnök fia vagyok, akit a semmiből emelnek erre a tisztségre (...) (a képviselőház) külügyi bizottságának elnöke vagyok, van tapasztalatom a világ dolgaiban" - hangoztatta Eduardo Bolsonaro még áprilisban, a washingtoni tisztség megüresedésekor.

Eduardo Bolsonaro éppen akkor töltötte be a 35. életévét, vagyis a nagyköveti kinevezés alsó korhatárát, amikor apja bejelentette a washingtoni nagyköveti tisztséggel kapcsolatos terveit.

A brazil sajtó diplomáciai forrásoktól úgy tudja, előnyére válhat, hogy közeli barátja az amerikai elnök lányának, Ivanka Trumpnak, aki tanácsadói szerepkörben dolgozik apja, Donald Trump mellett.

Jair Bolsonaro elnök több családtagját is kinevezte hivatalos tanácsadójának. Legidősebb fia, Flávio szenátor és apjának szociális ügyekben ad tanácsot, Carlos nevű fia pedig Rio de Janeiró-i önkormányzati képviselő és apja kommunikációját szervezi a közösségi médiában. Utóbbi botrányt okozott azzal, hogy támadta a kormány több tagját.

Eduardo a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, és a külügyek terén ad tanácsot apjának. Miután Jair Bolsonarót tavaly októberben megválasztották elnöknek, Eduardo volt az egyik első brazil tisztségviselő, aki Washingtonba látogatott, és találkozott Trump vejével, tanácsadójával, Jared Kushnerrel.

Steve Bannon, aki szintén Trump tanácsadója volt, amíg az elnök tavaly meg nem vált tőle, Eduardo Bolsonarót nevezte ki jobboldali nacionalista mozgalmában a latin-amerikai részleg vezetőjének. Amikor Trump márciusban találkozott Jair Bolsonaróval a washingtoni Fehér Házban, Eduardo Bolsonaro is ott volt - sok dicséretet kapott az amerikai elnöktől -, a brazil külügyminiszter és Brazília washingtoni nagykövete azonban nem volt jelen - jegyezte meg a Reuters és az AFP hírügynökség. (MTI)