link Forrás

Itt az ideje újra megtanulnunk együtt élni a farkasokkal

természet
2019 július 27., 16:50

Teljesen új helyzet elé állította az Északi-középhegység természetközelibb részein élőket, hogy az elmúlt években hozzánk is visszaköltöztek a nagyragadozók. Mivel az utóbbi 50 évben teljesen elszoktunk a jelenlétüktől, nem is volt egyértelmű, hogy inkább félni vagy örülni kell, amikor újra megszaporodtak a hazai medve- és farkasészlelések.

De amíg a medvék legfeljebb csak látogatóba jönnek, a farkasok közül már több falka is tartósan megtelepedett a Bükkben és a Zemplénben. Hogy az együttélésből minél kevesebb konfliktus legyen, a nemzeti parkok igyekeznek segítséget nyújtani az állattartóknak a védekezésben, a kutyatenyésztők pedig kuvaszokat biztosítanak nekik, mert azokkal egyrészt a farkasok sem mernek szórakozni, másrészt végre a megcsappant kuvaszállomány is azt csinálhatja, amire kitenyésztették.

Bár a farkasok étrendjének csak nagyon kis részét teszik ki a háziállatok, és inkább kerülik a lakott területeket, mégis mindenhol az olyan esetek kapják a legnagyobb figyelmet, mint amikor például idén nyáron megették a füzéri polgármester egyik elkóborolt borját. Mikor nála jártunk, kiderült, hogy még ő sem lett farkasellenes, csak azt szeretné, ha a szabályozás végre alkalmazkodna az új helyzethez. Egy környékbeli juhtenyésztő pedig azt mutatta meg, hogyan alkalmazkodott a ragadozók megjelenéséhez.