Itt az ideje újra megtanulnunk együtt élni a farkasokkal

Teljesen új helyzet elé állította az Északi-középhegység természetközelibb részein élőket, hogy az elmúlt években hozzánk is visszaköltöztek a nagyragadozók. Mivel az utóbbi 50 évben teljesen elszoktunk a jelenlétüktől, nem is volt egyértelmű, hogy inkább félni vagy örülni kell, amikor újra megszaporodtak a hazai medve- és farkasészlelések. 

De amíg a medvék legfeljebb csak látogatóba jönnek, a farkasok közül már több falka is tartósan megtelepedett a Bükkben és a Zemplénben. Hogy az együttélésből minél kevesebb konfliktus legyen, a nemzeti parkok igyekeznek segítséget nyújtani az állattartóknak a védekezésben, a kutyatenyésztők pedig kuvaszokat biztosítanak nekik, mert azokkal egyrészt a farkasok sem mernek szórakozni, másrészt végre a megcsappant kuvaszállomány is azt csinálhatja, amire kitenyésztették. 

Bár a farkasok étrendjének csak nagyon kis részét teszik ki a háziállatok, és inkább kerülik a lakott területeket, mégis mindenhol az olyan esetek kapják a legnagyobb figyelmet, mint amikor például idén nyáron megették a füzéri polgármester egyik elkóborolt borját. Mikor nála jártunk, kiderült, hogy még ő sem lett farkasellenes, csak azt szeretné, ha a szabályozás végre alkalmazkodna az új helyzethez. Egy környékbeli juhtenyésztő pedig azt mutatta meg, hogyan alkalmazkodott a ragadozók megjelenéséhez. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó