Orbának már nincs új ötlete azon kívül, hogy még 15 évig hadakozzon mindenkivel

Tbg
POLITIKA
2019 július 27., 15:21
comments 375

Fáradt, ötlettelen, éppen ezért kétségbeesett és militarista Orbán Viktort láttak ki az ellenzéki pártok abból a beszédből, amit a magyar kormányfő a 30. Bálványosi szabadegyetemen mondott el. 

A Momentum szerint Orbán az ország szétlopását akarja elfedni az új "keresztény szabadság" kifejezéssel.

„Orbán Viktor évek óta arra használja a tusványosi beszédeit, hogy újabb és újabb módon próbálja becsomagolni, elrejteni, hogy 10 éve szétlopja az országot. Orbán “keresztény szabadsága” 2019-ben Tiborcz István terepjáróját, Orbán Ráhel 15 milliós karóráját, a magánrepülőket, a luxusjachtozást jelenti. (...) A “keresztény szabadság” Orbánnak a lopás szabadságát jelenti.

A párt közleménye szerint „...egyetlen igaz mondat volt: amikor azt mondta, nem bontja ki az igazság minden részletét.” 

A Momentum szerint, amikor Orbán Viktor beszédében a nagy esti filmre hivatkozott, valójában saját bukásáról beszélt: „...az arról fog szólni, hogyan bukik meg a magyarok kirablásával ezermilliárdossá váló bűnöző, és tölti a hátralévő életét Vlagyimir Putyin gyámoltjaként.”

Karácsony: Már megint a harc

Karácsony Gergely, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje unatkozott a beszéd alatt: „...unalomig ismert panelekből összerakott beszéd volt. Egy nagy igazságot azért mondott a miniszterelnök: kormányzásának nagyján túl van már.”

Karácsonyék szerint a magyar történelemből jól ismerhető, mivel jár a harc: „A harc, már megint ez a militáns retorika, most éppen tizenöt éves újabb háborúskodást vizionált Orbán. Mi viszont tudjuk, mert megtanultuk a magyar történelemből, hogy mifelénk a harc mivel jár. Önzéssel, áldozatokkal, rombolással – ezt okozza az állandó orbáni harcoskodás is.”

Karácsony - miként az LMP is - egy témát hiányolt nagyon Orbán beszédéből, a klímaváltozásét: „A magyar miniszterelnöknek egyetlen megveszekedett szava sem volt például a mindannyiunkat fenyegető legnagyobb veszélyről, arról, amiről az egész világ beszél már: a klímaváltozásról. (...) Orbán tehát vagy nem érti a világot, vagy nem akarja érteni, mert azzal sértené saját maga és kegyeltjeinek gazdasági érdekeit.”

LMP: Nem tudja saját korlátait túllépni

Az LMP szintén közleményben reagált a beszédre, amely a párt szerint arról árulkodott, hogy Orbán nem látja jönni a következő 15 évet, amely leginkább a klímavédelemről fog szólni:

„...beszédének leginkább megrázó része azonban az a rész volt, amikor a következő 15 évről értekezett. Saját személyes sorsaként mutatta be a következő másfél évtizedet. Egy olyan időszakot, amitől fél és tart. Látja a folyamatokat, és érzi, nem tudja saját korlátait már túllépni. (...)   A német és európai zöld pártok sikere azonban nekünk, Magyarország zöld pártjának reményt jelentenek, hogy az elmúlt három évtized liberális gazdaságpolitikáját és szemléletét meg lehessen haladni. (...) A zöld fordulat Európát már most átalakítja, erre Orbán Viktornak nincs válasza.”

DK: Vagy ők vagy mi

A Demokratikus Koalíció közleményében kiállt a liberális értékek mellett. 

Liberális demokráciát működtetni annyit jelent, elfogadom, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját, mondta az ellenzéki politikus az MTI tudósítása szerint.

A párt elnöke, Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált a beszédre. Az írásban kifejti, két teljesen ellentétes oldalon állnak Orbánnal, ezért kritizálja Orbánt, ésnem azért, mert „kakaskodna” (Orbán kifezetten arról beszélt, a liberálisok gyűlölik őt és rendszerét.). 

„Szabadság vagy Orbán. Ilyen egyszerű a képlet. Európa vagy Orbán. Így folytathatjuk. Felszabadult, magabiztos magyar nép vagy reszkető, félő, az állandó veszedelemtől félő magyar közösség.   (...) Vagy ők vagy a szabad, büszke, európai Magyarország, azaz mi. Vagy tébolyult ellenségkeresésés vagy magabiztos, szabad, nemzeti, európai öntudat, mely nem fér össze Orbán poltikájával.”

Frissítés, 19:22

Szél Bernadett: A hatalom kritikája nem egyenlő a gyűlölettel

A független Szél Bernadett szerint Orbán téved, amikor azt állítja, gyűlölik őt: „... az igazság az, hogy az orbáni hatalom kritikája nem egyenlő a gyűlölettel. Az orbáni hatalommal való szembenállás értékek mellett való kiállás: a demokrácia, a jogállamiság, az egyszemélyes hatalomgyakorlás intézményesített korlátai, a sajtószabadság, az oktatási és tudományos szabadság, a tisztességes politikai verseny, a szolidaritás és még sorolhatnám elvei melletti kiállás. Nem gyűlöletpolitika, hanem értékelvű politika”

Orbán beszédéről itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.