Az OLAF is vizsgálja a Microsoft magyar korrupciós ügyét

Több 444 videó?
Szeretném

Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor - írja a hvg.hu a Népszava nyomán. Korábban az Egyesült Államok hatóságai kezdtek vizsgálódni az ügyben, ugyanis az volt a gyanújuk, hogy a Microsoft munkatársai kenőpénzeket fizethettek ki annak érdekében, hogy magyar kormányzati beszerzéseken nyerhessen a cégük.

A vállalat végül 25 millió dollárt, azaz 7,3 milliárd forintot fizetett, hogy ne kelljen beismerni a dolgot, és elsikálhassa az ügyet.

Az amerikai vizsgálat szerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak, és míg Amerikában botrány kerekedett, a magyar ügyészségnek még csak gyanús sem volt a microsoftos szoftverlicencek körüli korrupciós ügy, sőt az érintettek a hvg.hu szerint mind kényelmes állásokba ejtőernyőznek tovább.

Az OLAF azért vizsgálódhat, mert az ügyben EU-s források is érintettek, A vizsgálat állásáról a hivatal azonban nem adott mélyebb tájékoztatást, hiszen a nyomozás még folyamatban tart.