Az OLAF is vizsgálja a Microsoft magyar korrupciós ügyét

gazdaság
2019 július 29., 15:19
comments 113

Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor - írja a hvg.hu a Népszava nyomán. Korábban az Egyesült Államok hatóságai kezdtek vizsgálódni az ügyben, ugyanis az volt a gyanújuk, hogy a Microsoft munkatársai kenőpénzeket fizethettek ki annak érdekében, hogy magyar kormányzati beszerzéseken nyerhessen a cégük.

A vállalat végül 25 millió dollárt, azaz 7,3 milliárd forintot fizetett, hogy ne kelljen beismerni a dolgot, és elsikálhassa az ügyet.

Az amerikai vizsgálat szerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak, és míg Amerikában botrány kerekedett, a magyar ügyészségnek még csak gyanús sem volt a microsoftos szoftverlicencek körüli korrupciós ügy, sőt az érintettek a hvg.hu szerint mind kényelmes állásokba ejtőernyőznek tovább.

Az OLAF azért vizsgálódhat, mert az ügyben EU-s források is érintettek, A vizsgálat állásáról a hivatal azonban nem adott mélyebb tájékoztatást, hiszen a nyomozás még folyamatban tart.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.