A Népszava úgy tudja, hogy a német külügyminiszter hazánkba látogatott volna

külföld
2019 július 31., 02:33
comments 125
Képünk nem aktuális, Szijjártó Péternek kedden nem volt ideje fogadni Heiko Maas német külügyminisztert, aki ezért inkább el se jött Magyarországra. A felvétel tavaly júniusban készült, amikor Maas tudott időt szakítani a berlinbe látogató Szijjártó Péterre.
photo_camera Képünk nem aktuális, Szijjártó Péternek kedden nem volt ideje fogadni Heiko Maas német külügyminisztert, aki ezért inkább el se jött Magyarországra. A felvétel tavaly júniusban készült, amikor Maas tudott időt szakítani a berlinbe látogató Szijjártó Péterre. Fotó: KKM/MTI/MTVA

A Népszava németországi forrásokból úgy értesült, hogy kedden Magyarországra látogatott volna Heiko Maas német külügyminiszter, de végül lemondani kényszerült a látogatást, mert Szijjártó Péter nem tudott időt szakítani rá. A magyar külügyminisztérium értesüléseik szerint több mint egy hete jelezte, hogy Szijjártónak aznap más programja van.

Maas így végül lemondta a tervezett látogatást, pedig még a Maccabi Játékok keddi megnyitóján is részt vett volna. Arra végül egy alacsonyabb rangú kormánytagot, Stephan Mayer belügyi államtitkárt delegálták.

A Maccabi Játékokra háromszáz versenyző érkezett Németországból.

A Népszava németországi forrásai szerint Maas útjának lemondása mögött nem politikai konfliktus áll ugyan, de mégis jól jellemzi a német-magyar kapcsolatok állapotát, hogy Szijjártó "nem ért rá" találkozni hazánk talán legfontosabb külföldi partnerországának, a magyar gazdaság meghatározó szereplőjének külügyminiszterével.

UPDATE 11:36: A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben reagált a Népszava állításaira. Eszerint valójában nem Szijjártó Péter, hanem Heiko Maas nem ért rá, pedig folyamatosan egyeztetésben voltak a német külügyminisztériummal és a berlini magyar nagykövet is többször tárgyalt az ügyben. "Jeleztük a német félnek, hogy egész héten, bármikor örömmel látjuk a német külügyminisztert. Ezt követően végül a német fél belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le a látogatást" - írta közleményében a minisztérium.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.