Bűnözés elleni virrasztásuk közben lőttek agyon két, erőszakellenes chicagói anyát

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Andrea Stoudemire (b) és Chantell Grant (j). A három-, illetve négygyermekes családanyák egy bűnözés elleni virrasztáson voltak, amikor egy elhaladó autóból agyonlőtték őket.Fotó: A családok által a sajtó rendelkezésére bocsátott felvételek

A 35 éves Andrea Stoudemire és a 26 éves Chantell Grant pénteken a bűnözés ellen szervezett virrasztáson vettek részt. Mindketten az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen nevű civil szervezet önkéntesei voltak, akik azért vonultak ki virrasztani az utcára, hogy jelenlétükkel is megelőzzék az erőszakos konfliktusukat.

Péntek este aztán egy klasszikusan amerikai drive by shooting, vagyis a haladó autóból a járókelőkre tekintett nélkül kezdett lövöldözés áldozatai lettek.

Haláluk megrázta a környéket. "Ez mostantól szent hely, ami minket illet" - nyilatkozta Maria Pike, az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen tagja a South Side-i sarokra utalva, ahol barátait agyonlőtték. "Menedék volt ez, amit az anyák építettek" - mondta a sarokról, hozzátéve, hogy "az embertelenség megrázó".

A 25 éves Grant négygyermekes anya volt, a 35 éves Stoudemire három gyermeket hagyott maga után. A két nőt péntek este tíz körül lőtték agyon, miközben a déli Stewart Avenure és a nyugati 75. utca sarkán álltak.

"Rémisztő. Szívszaggató. Nem aludtam azóta, mert próbálok rájönni, hogy hogyan fékezhetnénk meg ezt" - nyilatkozta a Chicago Sun-Timesnak Tamar Manasseh, az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen alapítója. "Ki lesz a következő? Csak erre tudok gondolni, hogy ki lesz a következő?" - mondta.

A szervezet tagjai négy éve kezdték sajátos járőrszolgálatukat, aminek a lényege, hogy ők maguk szállják meg az utcasarkokat, kiszorítva onnan a bandákat. De nem csupán passzívan vannak jelen a közösségekben, tanácsadást, támogatást is nyújtanak az ott élőknek.

A chicagói rendőrség közleménye szerint vizsgálja a történteket, egyelőre semmi jelét nem látják annak, hogy Stoudemire és Grant célpontjai lettek volna a támadásnak. Igaz, ennek ellenkezőjére sem, tette hozzá a rendőrség szóvivője, Anthony Guglielmi.

A hétvégén Chicagóban nyolc embert lőttek agyon, további negyvenet sebesítettek meg lőfegyveres erőszakban. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.