Bűnözés elleni virrasztásuk közben lőttek agyon két, erőszakellenes chicagói anyát

Andrea Stoudemire (b) és Chantell Grant (j). A három-, illetve négygyermekes családanyák egy bűnözés elleni virrasztáson voltak, amikor egy elhaladó autóból agyonlőtték őket.Fotó: A családok által a sajtó rendelkezésére bocsátott felvételek

A 35 éves Andrea Stoudemire és a 26 éves Chantell Grant pénteken a bűnözés ellen szervezett virrasztáson vettek részt. Mindketten az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen nevű civil szervezet önkéntesei voltak, akik azért vonultak ki virrasztani az utcára, hogy jelenlétükkel is megelőzzék az erőszakos konfliktusukat.

Péntek este aztán egy klasszikusan amerikai drive by shooting, vagyis a haladó autóból a járókelőkre tekintett nélkül kezdett lövöldözés áldozatai lettek.

Haláluk megrázta a környéket. "Ez mostantól szent hely, ami minket illet" - nyilatkozta Maria Pike, az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen tagja a South Side-i sarokra utalva, ahol barátait agyonlőtték. "Menedék volt ez, amit az anyák építettek" - mondta a sarokról, hozzátéve, hogy "az embertelenség megrázó".

A 25 éves Grant négygyermekes anya volt, a 35 éves Stoudemire három gyermeket hagyott maga után. A két nőt péntek este tíz körül lőtték agyon, miközben a déli Stewart Avenure és a nyugati 75. utca sarkán álltak.

"Rémisztő. Szívszaggató. Nem aludtam azóta, mert próbálok rájönni, hogy hogyan fékezhetnénk meg ezt" - nyilatkozta a Chicago Sun-Timesnak Tamar Manasseh, az Anyák az Értelmetlen Gyilkosságok Ellen alapítója. "Ki lesz a következő? Csak erre tudok gondolni, hogy ki lesz a következő?" - mondta.

A szervezet tagjai négy éve kezdték sajátos járőrszolgálatukat, aminek a lényege, hogy ők maguk szállják meg az utcasarkokat, kiszorítva onnan a bandákat. De nem csupán passzívan vannak jelen a közösségekben, tanácsadást, támogatást is nyújtanak az ott élőknek.

A chicagói rendőrség közleménye szerint vizsgálja a történteket, egyelőre semmi jelét nem látják annak, hogy Stoudemire és Grant célpontjai lettek volna a támadásnak. Igaz, ennek ellenkezőjére sem, tette hozzá a rendőrség szóvivője, Anthony Guglielmi.

A hétvégén Chicagóban nyolc embert lőttek agyon, további negyvenet sebesítettek meg lőfegyveres erőszakban. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.