A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy néhányat végrehajtott a korrupcióellenes ajánlások közül

politika
2019 augusztus 01., 09:06
comments 80

„A kormány számos intézkedést hozott a korrupció visszaszorítására” - olvasható a Belügyminisztérium közleményében, amely ma megjelent jelentésekre reagál.

Az Európa Tanács mellett működő nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a GRECO éves korrupciós jelentéseit Magyarország - szinte egyedülálló módon - eddig nem engedte nyilvánosságra hozni. Most viszont a GRECO a kormány engedélyével mégis elérhetővé tett három eddig titkolt jelentést.

Az anyagokat részletesen bemutató cikkünk szerint ezek úgy foglalhatók össze, hogy „négy évvel ezelőtt 18 ajánlást fogalmaztunk meg a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek munkájával kapcsolatos korrupció megelőzésére, ebből a 18-ból összesen 5-öt hajtottak végre. Magyarország összességében nem teljesíti a javaslatainkat, és elszomorító, hogy a hatóságok már felvilágosítást sem adnak, hogy miért nem vezetik be a korrupcióellenes intézkedéseket”.

Mi viszont arra a néhány megfogadott tanácsra is büszkék vagyunk.

„A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy Magyarország végrehajtotta a jelentések ajánlásait azokban az esetekben, ahol azok valós problémát kezelnek. Magyarország a már megtett intézkedéseivel is emelt fővel áll a nemzetközi összehasonlítás elé: a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi ajánlást teljesítette, és a többi ajánlás területén is megelőz számos EU-tagállamot” - írja a Belügyminisztérium.

A visszafogott közlemény nem küldi el a Sorosba az egész bagázst, de kicsit sérelmezi a szakmaiság háttérbe szorulását. „A korrupció elleni fellépés közös érdek, ezért a kormány a továbbiakban is együttműködésre törekszik a GRECO képviselőivel. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy az erről szóló párbeszéd a kettős mérce és a politikai vádaskodások helyett a szakmai érveken és a tényeken alapuljon.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.