A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy néhányat végrehajtott a korrupcióellenes ajánlások közül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A kormány számos intézkedést hozott a korrupció visszaszorítására” - olvasható a Belügyminisztérium közleményében, amely ma megjelent jelentésekre reagál.

Az Európa Tanács mellett működő nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a GRECO éves korrupciós jelentéseit Magyarország - szinte egyedülálló módon - eddig nem engedte nyilvánosságra hozni. Most viszont a GRECO a kormány engedélyével mégis elérhetővé tett három eddig titkolt jelentést.

Az anyagokat részletesen bemutató cikkünk szerint ezek úgy foglalhatók össze, hogy „négy évvel ezelőtt 18 ajánlást fogalmaztunk meg a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek munkájával kapcsolatos korrupció megelőzésére, ebből a 18-ból összesen 5-öt hajtottak végre. Magyarország összességében nem teljesíti a javaslatainkat, és elszomorító, hogy a hatóságok már felvilágosítást sem adnak, hogy miért nem vezetik be a korrupcióellenes intézkedéseket”.

Mi viszont arra a néhány megfogadott tanácsra is büszkék vagyunk.

„A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy Magyarország végrehajtotta a jelentések ajánlásait azokban az esetekben, ahol azok valós problémát kezelnek. Magyarország a már megtett intézkedéseivel is emelt fővel áll a nemzetközi összehasonlítás elé: a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi ajánlást teljesítette, és a többi ajánlás területén is megelőz számos EU-tagállamot” - írja a Belügyminisztérium.

A visszafogott közlemény nem küldi el a Sorosba az egész bagázst, de kicsit sérelmezi a szakmaiság háttérbe szorulását. „A korrupció elleni fellépés közös érdek, ezért a kormány a továbbiakban is együttműködésre törekszik a GRECO képviselőivel. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy az erről szóló párbeszéd a kettős mérce és a politikai vádaskodások helyett a szakmai érveken és a tényeken alapuljon.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.