A tavaly brutálisan veszteséges Fradi óriási bevásárlásban van

foci
2019 augusztus 01., 13:00
comments 290

Leszerződtette a norvég bajnokság gólkirályát a Ferencváros labdarúgócsapata. Az elefántcsontparti Franck Boli 25 éves, a Stabaekben tavaly 17 gólt szerzett, idén 6 gólnál jár. 

photo_camera Fotó: fradi.hu

Ennyi tényt lehet tudni a szerződtetéséről, mást nem, így szokás szerint azt sem árulta el a Fradi, hogy mennyi pénzért érkezett Boli. 

Eddigi norvég csapata szerint  „anyagilag igen jelentős ajánlatot” kaptak a Fraditól, amivel jó jártak. 

A Fradi bőkezűsége azért meglepő, mert tavaly brutális veszteséget termelt a csapatot működtető cég, 1,3 milliárd forintos mínusszal zártak, elsősorban azért, mert durván elszállt az FTC bérköltsége, a 2010-es bérkeret a 19-szeresére nőtt.  

A vaskos mínuszt úgy tüntették el, hogy - miközben érkezett nagy támogatónak az állami MVM - a labdarúgást működtető cégben 99 százalékos tulajdonos anyaegyesület, a Ferencváros pénzt pumpált a zrt.-be. Másfél milliárdot. Volt miből, az anyaegyesület 17 milliárd forint közpénzt kapott tavaly. 

Vagyis, az európai kuparajt előtt a javarészt állami forrásokból élő FTC a névérték százötvenszeresén lejegyezve másfél milliárd forint értékben vásárolt részvényeket a futballklubot működtető cégben.

A működési költségben tavaly támadt óriási luk betömése után nem úgy tűnik, hogy a Fradi visszafogná a kiadásait. A most igazolt elefántcsontparti csatár a hetedik játékos, aki nyáron érkezett az FTC-hez, de már télen is jöttek nyolcan. De el is kell adnia a Fradinak, mert Bolival már 17 légiósa van a zöld-fehéreknek, de az MLSZ szabályzata szerint csak 10 külföldi játékos lehet a keretben szeptember elsején. 

Az FTC költségvetését az egyensúlyozná ki igazán, ha vagy kevesebb költene, vagy sok évnyi ígérgetés után bejutna a Bajnokok Ligája, de legalább az Európa-liga csoportkörébe. A Fradi két kört ment eddig a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a bolgár Ludogorec kiejtése bravúr volt, a máltai Valletta kiverése papírforma, a horvát Dinamo Zagreb a következő ellenfél. Ebben a párharcban messze nem a Fradi az esélyes, ha túljutnának a horvátokon, még egy kört kellene menniük. Ha kiesnek, az Európa-ligában játszanak a csoportkörért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.