A tavaly brutálisan veszteséges Fradi óriási bevásárlásban van

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Leszerződtette a norvég bajnokság gólkirályát a Ferencváros labdarúgócsapata. Az elefántcsontparti Franck Boli 25 éves, a Stabaekben tavaly 17 gólt szerzett, idén 6 gólnál jár. 

Fotó: fradi.hu

Ennyi tényt lehet tudni a szerződtetéséről, mást nem, így szokás szerint azt sem árulta el a Fradi, hogy mennyi pénzért érkezett Boli. 

Eddigi norvég csapata szerint  „anyagilag igen jelentős ajánlatot” kaptak a Fraditól, amivel jó jártak. 

A Fradi bőkezűsége azért meglepő, mert tavaly brutális veszteséget termelt a csapatot működtető cég, 1,3 milliárd forintos mínusszal zártak, elsősorban azért, mert durván elszállt az FTC bérköltsége, a 2010-es bérkeret a 19-szeresére nőtt.  

A vaskos mínuszt úgy tüntették el, hogy - miközben érkezett nagy támogatónak az állami MVM - a labdarúgást működtető cégben 99 százalékos tulajdonos anyaegyesület, a Ferencváros pénzt pumpált a zrt.-be. Másfél milliárdot. Volt miből, az anyaegyesület 17 milliárd forint közpénzt kapott tavaly. 

Vagyis, az európai kuparajt előtt a javarészt állami forrásokból élő FTC a névérték százötvenszeresén lejegyezve másfél milliárd forint értékben vásárolt részvényeket a futballklubot működtető cégben.

A működési költségben tavaly támadt óriási luk betömése után nem úgy tűnik, hogy a Fradi visszafogná a kiadásait. A most igazolt elefántcsontparti csatár a hetedik játékos, aki nyáron érkezett az FTC-hez, de már télen is jöttek nyolcan. De el is kell adnia a Fradinak, mert Bolival már 17 légiósa van a zöld-fehéreknek, de az MLSZ szabályzata szerint csak 10 külföldi játékos lehet a keretben szeptember elsején. 

Az FTC költségvetését az egyensúlyozná ki igazán, ha vagy kevesebb költene, vagy sok évnyi ígérgetés után bejutna a Bajnokok Ligája, de legalább az Európa-liga csoportkörébe. A Fradi két kört ment eddig a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a bolgár Ludogorec kiejtése bravúr volt, a máltai Valletta kiverése papírforma, a horvát Dinamo Zagreb a következő ellenfél. Ebben a párharcban messze nem a Fradi az esélyes, ha túljutnának a horvátokon, még egy kört kellene menniük. Ha kiesnek, az Európa-ligában játszanak a csoportkörért. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.