Brüsszel behódolt a rögös túrónak

gasztronómia
2019 augusztus 01., 09:01
comments 686

A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól - közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel. 

A közleményben kiemelték, az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. A rögös túró kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt - írja közleményében a szakmai szervezet. 

Kiemelték: a rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak ebből készíthető el. Sokféle ételben használják, például 

túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa 

készítésénél. A Tej Terméktanács közölte azt is, hogy előkészítik az Óvári Sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelmet és termékleírást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.