Júliusban is dögmeleg volt Németországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Júliusban is a sokévi átlagnál melegebb és szárazabb volt az időjárás Németországban, és új melegrekordot is hozott a hónap – jelentette a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD). A DWD szerint a hőség az utóbbi 31 napban „új dimenziókat ért el” Németországban, az idei július így „bekerül a meteorológiai történelemkönyvekbe”.

A hónap első felében az ország legnagyobb részén kellemesen meleg volt, július második fele viszont „kolosszális hőséget” hozott. Az átlaghőmérséklet 18,9 Celsius-fok volt, ami 2 fokkal haladja meg a sokévi júliusi átlagot.

Főleg az ország nyugati részén dőltek meg a rekordok, méghozzá sorozatosan. Három napon át mértek 40 fok feletti napi csúcshőmérsékletet, és két nap alatt kétszer dőlt meg a melegrekord. Az új történelmi csúcsot (42,6 fok) a holland határ térségében fekvő Lingen melletti mérőállomáson regisztrálták július 25-én. Egy nappal korábban 40,5 fokos rekordot mértek, szintén a holland határnál, Geilenkirchenben. Az előző történelmi csúcs a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius-fok volt.

Júliusban a Németország több régióját közel 1,5 éve sújtó aszály is folytatódott. Az országos havi csapadékátlag négyzetméterenként 55 mm volt, ami 31 százalékkal elmarad a 78 mm-es sokévi átlagtól. A legnagyobb szárazság Szász-Anhalt tartományban volt, ahol a megszokott 52 mm helyett 30 mm csapadék hullott négyzetméterenként.

A napsütéses órák száma 235 volt, 13 százalékkal haladta meg a sokévi átlagot jelentő 212 órát. A Saar-vidék volt a legnaposabb tartomány, helyenként 310-nél is több napsütéses órát regisztráltak. A legkevésbé napos az Északi-tenger partvidéke volt, ahol helyenként 170 alatt maradt a napsütéses órák száma. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.