A cseh külügyminiszter szerint Moszkva felelőtlensége miatt szűnt meg az INF

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) Moszkva felelőtlen hozzáállása miatt szűnt meg – állítja Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a Twitteren pénteken megjelent bejegyzésében.

A cseh diplomácia irányítója szerint az INF szerződés több mint 30 éven keresztül biztosította Európa és benne Csehország magasabb szintű biztonságát. Csehország támogatja az új szerződés megkötésére irányuló igyekezetet, esetleg a kétoldalúnál szélesebb formátumban is – tette hozzá a miniszter.

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Egyesült Államok fél éve jelentette be, hogy kilép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből, mert Moszkva megsérti azt. A NATO pénteki nyilatkozatában szintén kizárólag Oroszországot tette felelőssé a szerződés hatályának megszűnéséért. Moszkva az amerikai állítást és a bírálatokat is határozottan visszautasította.

„Sajnálom, hogy Oroszország felelőtlen hozzáállása következtében ma (pénteken) megszűnt az INF szerződés” -  írta a Twitteren Tomás Petrícek.  (MTI)