A cseh külügyminiszter szerint Moszkva felelőtlensége miatt szűnt meg az INF

külföld
2019 augusztus 02., 14:36
comments 103

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) Moszkva felelőtlen hozzáállása miatt szűnt meg – állítja Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a Twitteren pénteken megjelent bejegyzésében.

A cseh diplomácia irányítója szerint az INF szerződés több mint 30 éven keresztül biztosította Európa és benne Csehország magasabb szintű biztonságát. Csehország támogatja az új szerződés megkötésére irányuló igyekezetet, esetleg a kétoldalúnál szélesebb formátumban is – tette hozzá a miniszter.

photo_camera Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Egyesült Államok fél éve jelentette be, hogy kilép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből, mert Moszkva megsérti azt. A NATO pénteki nyilatkozatában szintén kizárólag Oroszországot tette felelőssé a szerződés hatályának megszűnéséért. Moszkva az amerikai állítást és a bírálatokat is határozottan visszautasította.

„Sajnálom, hogy Oroszország felelőtlen hozzáállása következtében ma (pénteken) megszűnt az INF szerződés” -  írta a Twitteren Tomás Petrícek.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.