A cseh külügyminiszter szerint Moszkva felelőtlensége miatt szűnt meg az INF

2019 augusztus 2., péntek 14:36
105

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) Moszkva felelőtlen hozzáállása miatt szűnt meg – állítja Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a Twitteren pénteken megjelent bejegyzésében.

A cseh diplomácia irányítója szerint az INF szerződés több mint 30 éven keresztül biztosította Európa és benne Csehország magasabb szintű biztonságát. Csehország támogatja az új szerződés megkötésére irányuló igyekezetet, esetleg a kétoldalúnál szélesebb formátumban is – tette hozzá a miniszter.

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Egyesült Államok fél éve jelentette be, hogy kilép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből, mert Moszkva megsérti azt. A NATO pénteki nyilatkozatában szintén kizárólag Oroszországot tette felelőssé a szerződés hatályának megszűnéséért. Moszkva az amerikai állítást és a bírálatokat is határozottan visszautasította.

„Sajnálom, hogy Oroszország felelőtlen hozzáállása következtében ma (pénteken) megszűnt az INF szerződés” -  írta a Twitteren Tomás Petrícek.  (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt