Terrorkockázatként azonosította az összeesküvés-elméleteket az FBI

külföld
2019 augusztus 02., 14:13
comments 183

„A kormányellenes, identitás-alapú és szélsőséges politikai összeesküvés-elméletek részben vagy egészben nagy valószínűséggel arra ösztökélhetnek belföldi szélsőségeseket, hogy bűn- vagy erőszakos cselekményeket kövessenek el" – írja 2019. május 30-i keltezésű jelentésében az FBI. A Yahoo News birtokába került dokumentumban azt írják, hogy „bizonyos konteók támogatják és legitimálják az erőszakos cselekményeket”. Véleményük szerint a belföldi szélsőségesek „némelyike, de nem mindegyike” kész cselekedni is az általuk komolyan vett elméletek alapján.

FBI Conspiracy Theory Redacted by Kelli R. Grant on Scribd

Mint elemzésükben írják, értékelésük pozitív irányba változhat, amennyiben a következő időkben mégsem követnek el erőszakos akciókat a szélsőjobboldali összeesküvés-hívők, vagy ha a techcégek valóban jelentős lépéseket tesznek ezek terjesztésének korlátozására, vagy állításaik cáfolatára.

Az FBI elemzésében példákat hoznak már megvalósult cselekményekre is. Mint írják, 2018. december 19-én elfogtak egy kaliforniai férfit, aki már be is szerezte a robbanóanyagokat, amikkel az illinois-i törvényhozás épületének rotundáját akarta felrobbantani. Az szerinte „sátánista templom”, az akcióval pedig a Pizzagate-re, vagyis arra az őrült összeesküvésre akarta felhívni a figyelmet, amely szerint vezető demokrata politikusok egy washingtoni pizzériában erőszakolnak kisgyerekeket. (A pizzériánál korábban már lövöldözött is egy elmélethívő.)

Az FBI értékelése szerint a 2018. október 27-i pittsburghi merényletet is összeesküvés-elméletek motiválták. A 11 emberrel végző támadó közösségi médiás felületein a „Megszálló Cionista Kormány” elméletre utaló rajzokat találtak. És felidézik azt a QAnon-os idiótát is, aki teherautójával lezárta a Hoover gátat.

De felidéznek olyan eseteket is, amikor egy-egy teljesen kretén elmélet hívei konkrét személyekre szálltak rá. Például 2018. május 29-én egy arizonai, szintén QAnon-hívő veteráncsoport fegyveres razziákat tartott olyanoknál, akikről minden ok nélkül ők maguk terjesztették, hogy gyerekkereskedők. 

Az elemzés szerint ez a fajta terrorizmus ugyan nem új jelenség, de most vált kifejezetten fenyegetővé azzal, hogy az idiotizmus hatékonyan terjeszthető a közösségi médiában. Mivel egyre nagyobb mennyiségben terjesztik egyre több embernek ezeket az elméleteket, így annak esélye is nő, hogy a legsúlyosabb baromság is megtalálja a maga közönségét, és sajnos az is egyre valószínűbb, hogy ebből a csoportból néhányan akcióba lépjenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.