A San Franciscó-i reptéren betiltják a műanyagpalackos vizet

2019 augusztus 3., szombat 8:46
110

Idén augusztus 20-tól tilos műanyag palackos vizeket árulni a San Franciscó-i nemzetközi reptéren. A reptér üzemeltetője a városi rendeletnek megfelelően júliustól tiltja a műanyag szívószálakat, de most továbbléptek. Döntésük értelmében augusztus 20-tól sem a boltok, sem az éttermek, sem az automaták nem árulhatnak műanyag palackos vizet.

Azt onnantól kizárólag üvegben, újrahasznosított alumíniumdobozban, vagy igazoltan komposztálható anyagból készült palackban értékesíthetik.

Mindez a reptér ötéves szemétprojektjének a része, melynek végcélja az, hogy 2021-ben már ne keletkezzen olyan hulladék a reptéren, amit aztán szemétlerakókba kéne szállítani.

A reptér statisztikái szerint minden egyes utasuk negyed kiló szemetet termel. Ha azonban sikerülne száműzni a reptérről az egyszerhasználatos műanyagokat, akkor ez a mennyiség jelentősen csökkenthető volna.

A reptér nem pusztán a nyilvánvalóan szennyező termékeket akarja betiltani, hanem azokat is, amelyek "megalapozatlanul állítják magukról", hogy környezetbarátak. Így minden olyan terméket, aminek a csomagolásáról azt állítják, hogy környezetbarát, be kell vizsgáltatni a Biológiailag Lebomló Műanyagok Intézetével, és a reptéren csak azokat lehet majd forgalmazni, amiket az intézet jóvá hagyott.

A reptér amúgy mielőtt bejelentette volna a műanyagpalack-tilalmat, előbb száz olyan kutat telepített, ahol újra lehet tölteni a vizespalackokat. Egyben kötelezték az éttermeket, hogy egyszerhasználatos műanyag termékeket kizárólag vendégeik határozott kérésére adjanak csak termékeik mellé.

A műanyaghasználat visszaszorítása létfontosságú lenne a klímakatasztrófa megelőzésében. Mint azt a Guardian júniusban felderítette, az újrahasznosításra műanyagszemétnek az USA-ban valójában csak 9 százalékát tudják újrahasznosítani, a vizes palackok javarészt szeméttelepeken kötnek ki. Vagyis ez nem megoldás a problémára. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt